Törések, zúzódások: sokan elestek a jeges úton

ónos eső időjárás közlekedés sószórás csúszós úttest járda
ónos eső, Budapest, Széll Kálmán tér 2016.01.31.
Vágólapra másolva!
Több mint ötszázszor kellett segíteniük a mentőknek a fővárosban kedden 15 óráig az ónos eső, illetve a csúszós utak miatt - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Győrfi Pál elmondta: az esetek száma szerda reggelre valószínűleg megduplázódik; országosan 15-20 százalékkal több dolguk volt a mentőknek, mint egy átlagos munkanapon.

Elsősorban elcsúszásból, elesésből származó sérülésekkel találkoztak, jellemző volt a lábtörés, a fejsérülés és az agyrázkódás

- mondta.
A segélyhívások a kora reggeli óráktól folyamatosan érkeztek a mentőkhöz, ekkor még elsősorban a budai oldal hegyvidéki részéből. Reggel főként a munkába indulók szenvedtek balesetet, délelőtt pedig elsősorban idős emberekhez hívták őket - mondta Győrfi Pál.
Délután 4-5 órára jelentősen romlott a helyzet, és szinte percenként kapták a segélyhívásokat a főváros minden pontjáról. Annyira sok értesítést kaptak, hogy előfordult: egy mentőkocsit két címre is kiküldtek. A sok feladat miatt most a szokásosnál több mentőautó van készenlétben.

A mentőket nem csak idősek baleseteihez hívták, a fiatalok is elcsúsznak Fotó: Hirling Bálint - Origo

„Nemcsak idősek, hanem fiatalok is elestek, lábtörést, kartörést, esetleg fejsérülést szenvedtek” – mondta Győrfi Pál. Emellett több olyan közlekedési baleset is történt, amelyeknél valószínűleg a jeges úttest is közrejátszott. Hozzátette, ilyen időben

de igyekeznek mindenhová a lehető leghamarabb odaérni.

A kommunikációs vezető azt tanácsolja az időseknek, hogy halasztható elfoglaltságaikkal, ügyintézéssel, bevásárlással várjanak addig, amíg jobbra fordul az idő, mert most egyetlen lépés is elég lehet az eséshez. A fiatalabbakat pedig arra kéri, hogy segítsenek az idősebbeknek a csúszós szakaszokon, lépcsőkön.