Szijjártó: DNS-minták alapján azonosítják a holttesteket

Veronai baleset - Szijjártó Péter sajtótájékoztatója
Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
A 16 halottat és két súlyos sérültet még nem sikerült azonosítani, ez akár még napokig is eltarthat – mondta a veronai buszbalesetről tartott reggeli rendkívüli sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

"A fájdalom ma még élesebb, mint tegnap volt" – kezdte a sajtótájékoztatót Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter összegezte és pontosította, amit eddig lehet tudni a veronai buszbalesetről. A miniszter felidézte: szombaton háromszor változott az utaslista összetétele, és ellentétes információk érkeztek. Mostanra világos, hogy

56-an voltak a buszon: 54 kiránduló és két magyar sofőr. A kirándulók közül 43-an gyerekek, 11-en felnőttek.

A létszámról és nevekről szóló ellentmondásos hírek miatt a helyszínen lévő konzulok is csak azt a választ tudják adni az érdeklődőknek, hogy a keresett személyek a túlélők vagy a kórházban lévők listáján szerepelnek-e.

Szijjártó Péter Forrás: MTI/Marjai János

Két sérültet és a halottakat még nem sikerült azonosítani

16-an haltak meg a péntek éjszakai balesetben, jelenleg hat embert ápolnak kórházban.

A sérültek közül ketten válságos állapotban vannak, azonosításuk még nem történt meg, csak annyi biztos, hogy felnőttek.

Egyikük testének 60%-án harmadfokú égési sérülések vannak. A másik sérültön súlyos koponyaműtétet hajtottak végre. Egyiküknél sem sikerült a biztos azonosítás – mondta Szijjártó Péter.

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Filippo Venezia

A másik négy súlyos sérült akár már vasárnap hazaszállítható. Két felnőttnek súlyos égési sérülései vannak, egy harmadiknak végtagtörései, zúzódásai és égési sérülései, a negyedik sérüléseiről azonban nem adott tájékoztatást a miniszter.

A halottakról nincs hivatalos lista

Az Olaszországba érkezett szülők egy részétől, hat embertől már vettek DNS-mintát az olasz hatóságok, ahogy több holttestről is. Van olyan eset, ahol fogászati röntgenkép is a szülők rendelkezésére áll, de

a DNS-minták összehasonlításának eredményére még napokat kell várni, a halottakról egyelőre nincs hivatalos lista

– mondta a miniszter.

Szijjártó Péter megerősítette, hogy a szülők kiutazásában segít a minisztérium, és fizetik az utazás és kinntartózkodás költségeit. A helyszínen nyolc külügyi munkatárs tartózkodik: nagykövet, konzulok, adminisztrációs munkatársak, ők segítenek a fordításban és az ügyintézésben.

Fotó: Csanádi Márton - Origo

Vasárnap 10-11 óra körülre várható az olasz hatóságok döntése a már meghallgatott utasok hazautazásáról. Egy kisebb csoport – engedéllyel – már tegnap este hazaindulhatott.

A külügyminiszter kérdésre válaszolva azt mondta, eddigi információik, a túlélők beszámolói alapján magyar sofőr vezette a buszt – és ő sem tudja, miért terjedt el a hír, hogy francia vezető ült a volánnál.