Rétvári: Az átlagot meghaladóan nőttek a bérek az oktatás- és egészségügyben

Vágólapra másolva!
Az átlagost meghaladó mértékű az oktatás- és egészségügyben az emberek jövedelememelkedése - mondta el Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a bruttó átlagkereset tavaly novemberben 285 ezer 800 forint volt, ez 8,2 százalékkal magasabb a 2015-ös átlagkeresethez viszonyítva. Az egészségügyben összességében 21 százalékkal nőttek a keresetek, az oktatási területen dolgozók esetében pedig 11 százalékkal - közölte Rétvári Bence.

Az államtitkár hangsúlyozta: az egészségügyben szeptemberben indult a béremelési program, amely az orvosok, szakorvosok, szakgyógyszerészek számára két ütemben - előbb 107 ezer, majd 100 ezer forintos összegben - valósította meg a béremelkedést. A pedagógusok bére 2013 óta minden szeptemberben növekszik.

Az egészségügyben nemcsak az alapbérek emelkedtek, hanem az úgynevezett mozgó bérelemek is. A mozgó bér az orvosoknál a fizetésük 35 százalékát is kiteheti, míg az ápolóknál 23-24 százalékot - közölte.

Rétvári Bence elmondta, hogy az Európai Unió a 2016-os évre vonatkozó oktatási és képzési figyelője szerint Magyarország, „miközben az unióban ezt nem sikerült megtenni”, GDP-arányosan tudta növelni az oktatásra fordított kiadásait.