A kormány áfacsökkentési tervei átgondolatlanul és nem a szakmai szervezetek ajánlásait megfogadva készültek – mondta Lengyel Szilvia. Példaként említette, hogy éppen
a friss tejnek csökkent az áfája, amiből a legkevesebb fogy, szemben a magyar fogyasztók által 80 százalékban vásárolt, hosszabban eltartható ESL- és UHT-tejekkel. A sertéshús áfájának csökkentése a belsőségekre nem terjedt ki, a baromfibelsőségeknél viszont 5 százalék az áfa.
Szerinte ezt az ellentmondást korrigálni kell. A párt szerint az a megoldás, hogy
a kormány egy lépésben, egyszerre csökkentse az alapvető élelmiszerek áfakulcsát 5 százalékra.
A tej áfájának csökkentésével párhuzamosan a tejföl és a túró áfáját is csökkenteni kellett volna, hiszen mindkettő 99 százalékban hazai alapanyagból és hazai gyártósorokon készül, és a három termék áfacsökkentésének az együttes hatása lenne igazán érzékelhető a fogyasztóknak. Emellett a zöldségek és gyümölcsök áfáját is csökkenteni kellene nagyon rövid időn belül – folytatta. Ellenkező esetben
tovább nőhet az ágazatban 40-50 százalékban jelen lévő áfacsalás, ugyanis az erre specializálódott hálózatok, ha egy szektorban bezárul egy kiskapu, átmennek egy másikba
– hangsúlyozta.
Lengyel Szilvia szerint lehetséges az áfacsökkentés, hiszen a baromfihús áfájának csökkentése is sokkal kisebb kiesést okozott a költségvetés bevételeiben, mint ahogy azt a kormány várta. A kiesést ugyanis kompenzálta a növekvő forgalomból és az ágazat fehéredéséből származó bevétel.