Reggelre tükörjég lehet az utakon az ónos eső miatt

tél, időjárás, havazás, ónos eső, Moszkva tér
Vágólapra másolva!
A havazás után a fővárosban nagyobb mennyiségű ónos esőre lehet számítani az esti órákban. Éjszaka akár 5–10 milliméter hó vagy eső is hullhat, így veszélyes lehet holnap reggel elindulni. A katasztrófavédelem felkészült a helyzet kezelésére, de közlekedési káoszon kívül akár áramkimaradások is előfordulhatnak.
Vágólapra másolva!

Kora estére egyre intenzívebbé válik az ónos eső az ország középső részében, éjszaka pedig 5–10 milliméter csapadék is hullhat, aminek a hatására jégpáncél alakulhat ki – mondta az Origónak az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa.

Török László szerint a csapadék valószínűleg ma még nem okoz még akkora gondot, mert a főbb utakat szórják, de nagy kérdés, hogy

Estére ugyanis a forgalom is jócskán lecsökken, így könnyebben alakul ki jegesedés az utakon. A legutóbbi előrejelzések azt mutatják, hogy a főváros vonalától északra havazás, délre ónos eső várható éjszaka.

Operatív törzsek dolgoznak

Az ónos eső miatti helyzet kezelése érdekében operatív törzs működik a katasztrófavédelem központjában. Emellett Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyében is területi operatív törzs dolgozik – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Forgalom a budapesti Széll Kálmán térnél. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az ónos eső miatt

helyenként előfordulhatnak áramkimaradások is,

a katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a közműszolgáltatókkal, hogy ha szükséges, azonnal intézkedhessenek a kieső szolgáltatás helyreállítására. Az országban mintegy kétezer tűzoltó és ötszáz technikai eszköz áll készenlétben, de szükség esetén a katasztrófavédelem megnöveli az erők és eszközök számát.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, az ónos eső miatt öt megyében a legmagasabb szintű, vörös figyelmeztető előrejelzés van érvényben.

  • Pest,
  • Fejér,
  • Bács-Kiskun,
  • Tolna,
  • Somogy
  • Baranya megyében

tartós, többórás ónos eső várható, a csapadék mennyisége pedig meghaladhatja az 5 millimétert.

További három megyében másodfokú, narancs figyelmeztetés van érvényben.

  • Komárom-Esztergom,
  • Veszprém,
  • Somogy megyében

1 milliméternél nagyobb mennyiségű ónos eső várható.

Az ország többi részére első szintű, citromsárga figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken az ónos eső mennyisége valószínűleg néhány tizedmilliméter lesz.

Bizonyos területeken havazás is súlyosbíthatja a helyzetet, hóesés miatt Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj Zemplén megyében első szintű a veszélyjelzés, ugyanis 12 óra alatt 5 centiméternél is több hó eshet.

Az országban egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére nem adtak ki valamilyen szintű figyelmeztető előrejelzést.

Több baleset, nehézkes közlekedés

A jeges csúszós időben az utakon és a járdákon is több a baleset, az Országos Mentőszolgálathoz ilyenkor 15-20 százalékkal több riasztás érkezik, mint egy átlagos napon.

A fővárosban több busz- és villamosjárat késett az időjárás miatt, délelőtt a 17-es, a 19-es és a 41-es villamos helyett a Katinyi mártírok parkja és a Bécsi út/Vörösvári út között pótlóbusz közlekedett.

A MÁV tájékoztatása szerint Rákos és Kőbánya felső között kedden reggeli annyira megrongálódott a felsővezeték az egyik vágány fölött, hogy azt

Ezért napközben a vonatközlekedésben korlátozásokat vezettek be.

A Budapest–Hatvan–Miskolc, illetve a Budapest–Újszász–Szolnok vonalon jelentősen megnő a vonatok menetideje. A Budapest-Keleti–Gödöllő, illetve Gödöllő és Budapest, továbbá a Budapest-Keleti–Sülysáp és vissza útvonalon közlekedő helyi vonatok kedden ideiglenesen kimaradnak a menetrendből. Helyettük a távolsági, zónázó vonatok minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

A Budapest–Újszász–Szolnok vonalon közlekedő békéscsabai vonatok kerülő útvonalon Budapest-Keleti–Ferencváros–Kőbánya-Kispest–Cegléd–Szolnok érintésével, kerülő útvonalon, hosszabb menetidővel közlekednek.

Nem hatékony a szórás

A csúszós utak miatt több helyen kisebb-nagyobb balesetek nehezítik a közlekedést, bár az Útinform közleménye szerint az autópályák, az autóutak és a főutak burkolata többnyire száraz vagy sónedves.

A Magyar Közút azt írja, hogy az ónos esővel és havazással érintett megyékben megelőzésképpen végeztek sószórást.

Hiába a folyamatos síkosságmentesítés és az esetlegesen kiszórt érdesítő anyagok – írják –, igazán hatékonyan csak akkor tudnak beavatkozni, ha eláll a csapadék.

Budapesten 350-en szórják a járdákat és a lépcsőket. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hirling Bálint - Origo

Nagy havazás esetén időszakosan téliesek lehetnek az útviszonyok, mivel egy munkagép 2–4 óra alatt tudja a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat elvégezni. Ennyi idő alatt folyamatos csapadék-utánpótlás mellett újra havasak, hókásásak, latyakosak lehetnek az utak.

A fővárosban 70 géppel dolgoznak

A meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. hétfő éjféltől megelőző síkosságmentesítést végzett. Mivel kedden napközben vörösre változott a figyelmeztetés az ónos eső miatt, a társaság további gépeket vezényelt az utakra – közölte az FKF.

A nap folyamán 70 darab gép folyamatosan szórja a fő- és a közösségi közlekedési útvonalakat, míg

a vállalathoz tartozó járdák és lépcsők csúszásmentesítését mintegy 350-en végzik.

A mellékutak viszont egyelőre jegesek, csúsznak – tette hozzá a társaság. Ezeket csak akkor teszik rendbe, ha végeztek a több mint 1200 kilométer hosszú fővárosi főútvonal-hálózattal.

A szokásosnál 15-20 százalékkal több esethez riasztják a mentőket, amikor az ónos eső miatt csúszóssá válnak az utak és a járdák – mondta az Origónak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője.

Ötszázszor segítettek a mentők

Több mint ötszázszor kellett segíteniük a mentőknek a fővárosban kedden 15 óráig az ónos eső, illetve a csúszós utak miatt - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel. Győrfi Pál elmondta: az esetek száma szerda reggelre valószínűleg megduplázódik; országosan 15-20 százalékkal több dolguk volt a mentőknek, mint egy átlagos munkanapon.

- mondta.
A segélyhívások a kora reggeli óráktól folyamatosan érkeztek a mentőkhöz, ekkor még elsősorban a budai oldal hegyvidéki részéből. Reggel főként a munkába indulók szenvedtek balesetet, délelőtt pedig elsősorban idős emberekhez hívták őket - mondta Győrfi Pál.
Délután 4-5 órára jelentősen romlott a helyzet, és szinte percenként kapták a segélyhívásokat a főváros minden pontjáról. Annyira sok értesítést kaptak, hogy előfordult: egy mentőkocsit két címre is kiküldtek. A sok feladat miatt most a szokásosnál több mentőautó van készenlétben.