Fogcsikorgató hideg: életeket mentettek a rendőrök

favágó
Tűzifát darabolnak, hordanak be a rászorulókon segítő rendőrök
Vágólapra másolva!
Országszerte segítséget nyújtanak a rendőrök és a polgárőrök az erre leginkább rászoruló időseknek és hajléktalanoknak: fát vágnak, ételt és teát osztanak, magatehetetlen embereket szállítanak be az utcáról és romházakból – támogatásuk életmentő, nélkülük többen is meghaltak volna szombat hajnalra.
Vágólapra másolva!

Több megyében is fokozott ellenőrzést tartanak a rendőrök és a polgárőrök a rendkívüli, éjszakánként akár mínusz 24 fokos hideg miatt. Az ORFK összesítése szerint szombat hajnalig ötig 18 esetben intézkedtek, napközben pedig ennél is többször nyújtottak segítséget.

Az utolsó pillanatban

A beavatkozás több esetben életmentő lehetett:

egy szajoli férfi utolsó erejével kért segítséget a rendőröktől, mondván, meg fog fagyni.

Egy tornyospálcai lakoshoz pedig egyik hozzátartozója hívta ki a rendőröket, mert tudta, hogy rokona egy kiégett, ablaktalan házban éjszakázik, ahol jó eséllyel nem érte volna meg a másnap reggelt.

Tűzifát darabolnak, hordanak be a rászorulókon segítő rendőrök Forrás: Police.hu

Tapolcán és Szolnokon utcán fekvő, elgyengült férfiakon segítettek a helyszínre hívott járőrök, mindkettejüket kórházba kellett szállítani, Nógrád megyében pedig három, hatvan feletti nő szorult támogatásra. Közülük kettő aztán melegedőbe került, mivel – ahogy a hatóság fogalmaz –

Favágónak áll a rendőr

Ahol viszont lehet és van is mivel fűteni, a rendőrök és polgárőrök szívesen segítenek: karitatív és szociális szervezetek munkatársaival együttműködve tűzifát darabolnak és hordanak be idős emberekhez, havat lapátolnak, vagy éppen forró teával, étellel felszerelve látogatják azokat, akik segítségre szorulhatnak településükön.

Erre figyeljen!

A rendőrség a lakosság segítségét is kéri, hogy megelőzhetőek legyenek a halálesetek: a bejelentők a 112-es, ingyenes számot hívhatják, ha azt látják, hogy a környezetükben élő rászoruló

  • egy ideje nem ad életjelet magáról,
  • sejthető, hogy nem tud fűteni, kéménye napok óta nem füstöl.

Érdemes akkor is azonnal a rendőrséghez fordulni, ha a bejelentő huzamosabb ideje nem éri el hozzátartozóját, vagy ha közterületen segítségre szoruló embert lát.

Idős áldozatok

Az idei télen több mint nyolcvanan fagytak meg a Magyar Szociális Fórum jelentése szerint – ez közel kétszer annyi, mint a tavalyi szám.

Nem csak a hajléktalanokat fenyegeti a kihűlés veszélye. A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Az áldozatok kétharmada egyedülálló, nélkülöző idős ember, aki saját, fűtetlen otthonában vesztette életét.