Harrach Péter: A szegénység csökkent

Harrach Péter interjú
Harrach Péter interjú
Vágólapra másolva!
Mind az egyénre, mind a társadalomra jó hatása van annak, hogy a munkalehetőség biztosítása áll szociálpolitikánk középpontjában, ez – a mentális hatásán túl - a szegénység csökkentésének legbiztosabb eszköze is – többek között erről beszélt Harrach Péter az Origónak. A KDNP frakcióvezetője ellenzi az alapjövedelem bevezetését, de támogatná az önkormányzati bérlakásépítési intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

Négymillió szegény és több százezer éhező gyerek – így festi le a jelenlegi magyarországi helyzetet az ellenzék. Fel lehet-e számolni a szegénységet?

Teljesen érthető, hogy az ellenzék így festi le a helyzetet, mivel a korábbi demokráciakritika nem jött be, ezért új témát kellett találni. Most megpróbálják elhitetni, hogy a lakosság szegényedik, és a politikusok gazdagodnak. Hogy ebből mi az igazság, az az adatokból kiderül. A szegénység csökkent. Érzéketlenségre vall, ha valaki pártpolitikai szempontoknak rendeli alá a szegénység kérdését.

A szegénység definiálása és mérése különböző lehet. Úgy gondolom, a politikai eszközök szempontjából leginkább a jövedelmi szegénységre érdemes figyelni.

Ennek egyik direkt kormányzati eszköze a minimálbér növelése. Ez nyomja felfelé a fölötte lévő béreket. 2010-18 között a minimálbér 87,5 százalékkal nő. Jelentősen nő – 101 százalékkal - a garantált bérminimum is. Amikor az ellenzék bírálja az adóköteles minimálbért, nem veszi figyelembe, hogy a gyermeket nevelő családoknak a minimálbér után gyakorlatilag nem kell adózniuk.

Harrach Péter: A munkalehetőség biztosítása áll a szociálpolitikánk középpontjában Fotó: Mudra László - Origo

A gyermekek után járó adókedvezmény esetében is társadalompolitikai szempontokat érvényesít a kormány, amikor minden támogatást munkajövedelemhez próbál kötni. Ezt a támogatási elemet folyamatosan emeljük, 2017-ben tovább nő a kétgyermekesek adókedvezménye. Mind az egyénre, mind a társadalomra jó hatása van annak, hogy a munkalehetőség biztosítása áll szociálpolitikánk középpontjában. Ez – a mentális hatásán túl - a szegénység csökkentésének legbiztosabb eszköze is.

A szegénység kezelésében nem szabad kihagyni a civil szervezetek és az egyházak munkáját, valamint az egyéni kezdeményezéseket sem.

Ez is a szegénység csökkentésének közvetett módja, ahogy a rezsicsökkentés és a devizahitelesek helyzetének rendezése is. Ilyenkor karácsony táján az egyéni jótékonykodás is felerősödik. Úgy látom, hogy ez lassan a mindennapjainkban is jelen lesz, az önkéntességgel együtt.

Az egygyermekes családok esetében jöhetnek újabb könnyítések?

Mindenképpen át kell ezt gondolni. Ha a demográfiai helyzet javítása az elsődleges cél, akkor a második és harmadik gyermek megszületését kell erőteljesebben támogatnunk. Ha az egy gyermek nevelésének gondján szeretnénk segíteni, akkor természetesen fontos szempont az ő támogatásuk. Ez különösen abban az esetben probléma, ha a szülő kénytelen egyedül nevelni gyermekét. Ők a jövő évtől egyébként nagyobb segítséget kapnak. Például előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél.

Helyes döntés volt a kormány részéről, hogy a közmunkásbéreket az átlagnál kisebb mértékben emeli?

Hadd kezdjem azzal, hogy a munkanélküliség a szegénység fő oka. Ezért örülök annak, hogy

amiben a 200 ezer közmunkás is benne van, a munkanélküliség pedig 5 százalék alá esett. A kérdésére válaszolva, aki tisztességes munkát végez, annak tisztességes bért kell adni. A közmunka esetében ez kissé bonyolultabb. Ez a foglalkoztatási forma a segélyt váltotta ki, annál jóval nagyobb bérrel, és azzal a szándékkal, hogy a résztvevőket a normál munkaerőpiacra vezesse. Ezért a tisztességes bér követelménye mellett van egy el nem hanyagolható szempont, hogy a két foglalkoztatási terület – a közmunka és a piaci munka – bérezése között legyen kellő különbség. Különben a sokkal kényelmesebb közmunka a normál munkaerőpiacról szívna el munkaerőt.

Harrach: Több százezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mi a helyzet az egyre nagyobb mértékű gyermekéhezéssel?

Azonban azt sem vitathatja senki, hogy eddig a legtöbbet ennek érdekében a jelenlegi kormány tett. 2010-ben 30 milliárd forint volt a költségvetésben intézményi gyermekétkeztetésre, míg most 67 milliárd forint. Ez azt jelenti, hogy minden rászoruló gyerek ingyen, míg sokan kedvezményesen kapnak ételt. Ez háromszori étkezést jelent. A nyári étkezésre pedig 7 milliárd forint jut. Minden önkormányzat, aki igényli ezt a támogatást, az megkapja.

A szegény szülők helyzetén javít az ingyenes tankönyvellátás is. Ma a gyermekek kétharmada részesül ebben. A gyermekek védelmében más intézkedések is történtek. A parlament és a kormány a védőnői hálózat szerepének megerősítésével megpróbálja megakadályozni a szülői gondatlanságból bekövetkező súlyos sérelmeket.

Nem kellene növelni a családi pótlék összegét is?

Mi szívesebben növeljük a munkajövedelemhez kötött támogatásokat, például a családi adókedvezményt, kisebb hangsúlyt kapnak a segélyjellegűek. A családi pótlék az utóbbi kategóriába tartozik.

Így például munkanélküliség esetén más szociális juttatással kell a család szükségleteit kielégíteni. Megjegyzem a családtámogatás mértéke rendkívüli mértékben emelkedett. Például 2010-ben a családi adókedvezményre 12,6 milliárd, 2017-ben 277 milliárd van a költségvetésben.

"277 milliárd jut családi adókedvezményre" Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Bevezetné a KDNP az alapjövedelmet?

A célzottság hiánya miatt ez nem egy megfelelő juttatási forma. A hívei azt mondják, hogy ezzel az összes szociális támogatást ki lehetne vezetni. Ez igaz, viszont nem késztet munkára, ezért a KDNP nem támogatja.

Hogyan lehetne a hazai szegénységet csökkenteni az elmaradott régiókban?

Kétségtelen, a szegénység egyik oka a hátrányos helyzetű térség, ezen belül a munkalehetőség hiánya.

Ez pedig a fejlesztési források növelését, vállalkozástámogatást, útépítést és sok más megkülönböztetett juttatást jelent.

Az elszabaduló albérletárak miatt kialakuló lakhatási válságot hogyan kezelné a KDNP?

Ezeket az árakat a kereslet-kínálat szabályozza. Mérsékelt befolyást gyakorolhat rá olyan kormányzati intézkedés, mint például a most megkezdett kollégiumi férőhelybővítés. Véleményem szerint állami támogatással épített és működtetett önkormányzati bérlakásokra is szükség lenne.

Elégedett a csok eddigi eredményeivel?

Ha jól tudom,

Az otthonteremtés sikeres eszközének bizonyult, sőt remélhetőleg demográfiai hatása is lesz. Szükség esetén az igénybevétel feltételein lehet változtatni.

2017-ben a szociális kérdések felé fordul a KDNP?

Mivel keresztényszociális párt vagyunk, mindig is fontos volt számunkra ez a terület. A Fidesz-KDNP szövetség által megvalósított szociális és családpolitikai intézkedések jelentős része a mi kezdeményezésünkre született. Ez a figyelem a jövőben is megmarad. Ezentúl fontosak számunkra azok a világnézeti gyökerű kérdések is, amik ma Európát szétfeszítik. A józanság és a hagyományos értékek tisztelete segít abban, hogy helyesen értelmezzük az emberi jogokat, hogy az úgynevezett politikai korrektség tabuit eltöröljük, hogy a család és más közösségek becsületét visszaadjuk...