Orbán Viktor: A magyar politika a győztesek politikája lett

A Magyar Diaszpóra Tanács ülése
Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország ma már "egy győztes csapathoz tartozik", mert míg korábban megbélyegzett, kiszorított ország volt, addig mára a magyar politika "a győztesek politikája lett".
Vágólapra másolva!

A kormányfő csütörtökön a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XV. plenáris ülésén, Budapesten, a Várkertbazárban értékelte kormánya munkáját. Úgy fogalmazott, hogy ma már szerte a világban egyre könnyebb kiállni Magyarország mellett, pedig az elmúlt években ez egyáltalán nem volt könnyű.

Köszönet

Orbán Viktor köszönetet mondott a határon túli magyarok vezetőinek, hogy az elmúlt években "az ellenszél ellenére" is "bátran és tiszta szívvel" kiálltak az anyaország kormányának politikája mellett.

Orbán Viktor Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Nemzetegyesítés

A kormányfő szerint az elmúlt hat év legnagyobb sikere a nemzetegyesítés, amit a külhoni magyarsággal közösen valósítottak meg. Úgy fogalmazott: 100 évvel a trianoni diktátum után a magyar nemzet egyes részei egymásra találtak, és a magyar-magyar együttműködés napi gyakorlattá vált. A résztvevők előtt beszámolt arról, hogy

eddig 810 ezren tettek állampolgársági esküt

és a diaszpórában 100 ezer állampolgársági megállapítás történt. A kishitűségre semmi ok - értékelt.

Kisebbségi jogok

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a kisebbségi jogok biztosítása terén a térség országainak unióhoz való csatlakozása csak szerény mértékben váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Szerinte Magyarország külpolitikai elszigeteltsége nem következett be, bár sokan dolgoztak rajta az elmúlt időszakban.

Szellemi zűrzavar

Orbán Viktor szerint szellemi zűrzavar uralkodik a nyugati világban, amit jól mutat a Fidel Castro volt kubai vezető halála utáni "abszurd helyzet" is. Szerinte a "68-as álmodozók közül kikerült balliberális elit" tagjai még mindig nem értik, milyen volt "a szocialista és a kommunista rögvalóság" Európában vagy Kubában.

Szerinte még nagyobb baj, hogy ennek az elitnek egy része hisz is abban az "álomvilágban", amit a szocializmushoz és a kommunizmushoz kötött. Azt mondta, ez az oka annak, hogy Brüsszelben sokan a mai napig nem értették meg a brexitet és Donald Trump győzelmét az amerikai elnökválasztáson. Pedig Orbán Viktor szerint ezek azt mutatják, hogy a valóság győzött az ideológiák felett.

Vona Gábor nem volt ott

A Máérten több pártelnök is ott volt: a Fideszé mellett a KDNP és az MSZP elnöke is. Vona Gábor, a Jobbik elnöke azonban nem ment el, Szávay István országgyűlési képviselő volt ott a párt nevében.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség ezért egy közleményt adott ki, amelyben azt írják, ezt felháborítónak tartják. Azt is írják: "Vona Gábort nem érdekli az anyaország, a Kárpát-medence és a diaszpóra magyarságának legfontosabb éves tanácskozása. Vona Gábort nem érdekli a határon túli magyarok sorsa, nem volt jelen a Parlamentben akkor sem, amikor a kormánypártok kezdeményezésére megszavazták a kettős állampolgárságot 2010-ben."