Egyre több hajléktalan megy be az éjjeli menedékhelyekre

Vágólapra másolva!
Országosan átlagban már 85 százalékos a hajléktalanok számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága. Négy megyében már megteltek az intézmények, de a Menhely Alapítvány szerint az ellátórendszer felkészült arra, hogy befogadja a rászorulókat. A hideg beálltával azonban nemcsak a fedél nélkül élők vannak veszélyben.
Vágólapra másolva!

A hideg idő beálltával az elmúlt három napban emelkedett a hajléktalan embereknek fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága - közölte a Menhely Alapítvány kedden.

Felkészült az ellátórendszer

A fővárosban 73, országosan 85 százalékos volt a kihasználtság.

Vas, Tolna, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyéban azonban megteltek az éjjeli menedékhelyek

- tudatták. A segítő szervezetek ilyenkor pótágyakon, plusz matracokon helyezik el a rászorulókat.

Az alapítvány közlése szerint az ellátórendszer fel van készülve arra, hogy befogadja azokat a rászorulókat, akik kénytelenek éjszakájukat az éjjeli menedékhelyeken tölteni.

Többször felkeresik őket

A Menhely diszpécser szolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről. A szolgálat krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve alapesetben az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki. Ezek segítenek az elhelyezésben, illetve

takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőségeket.

A hideg időszakokban a diszpécser szolgálathoz naponta átlagosan harminc hívás érkezik. Az utcai gondozó szolgálatok naponta többször is meglátogatják a területükön élő rászorulókat, és megteszik a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre.

Figyeljünk a magányos emberekre

A fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény, több mint 1900 férőhellyel várja a segítségre szorulókat, országosan pedig több mint 4300 férőhely - a nagyvárosokban összesen 2400 - áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken.

A Menhely Alapítvány felhívta arra is a figyelmet:

ezért arra kérnek mindenkit, hogy fokozottabban figyeljenek a környezetükben ismert magányos, emberekre, hiszen "ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak, és sokan maguktól nem mernek segítséget kérni".