Kósa: 90-100 milliárd forintból szerelik fel a határvadászokat

menekültek migráns migránsok vonat Magyarbóly
Vágólapra másolva!
A beszerzéseket a Belügyminisztérium kérésére mentesítette a közbeszerzési törvény hatálya alól a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága.
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos, a testület kormánypárti elnöke emlékeztetett, háromezer új határvadászt vesznek fel, az ő felszerelésüket, ellátásukat, elhelyezésüket biztosítani kell. A legfontosabbnak az emberek biztonságát nevezte a politikus, mint mondta,

a tavaszra várható újabb migrációs hullámra fel kell készülni.

A testület a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló jogszabály hatálya alól is mentesítést adott, hogy a honvédség repülőgép-szállítási kapacitást vásároljon. A feladatokat ma régi Antonov gépekkel látják el, azonban azok szolgálati ideje lejár.

90-100 milliárd forintból szerelik fel a határvadászokat Fotó: Polyák Attila - Origo

A bizottság döntött arról is, hogy a Honvéd Egészségpénztár károsultjai közül ne csak a honvédség, hanem a rendőrség kötelékében szolgálók is részesüljenek kártérítésben.

A kártalanításra 1,8 milliárd forintot fordítanak.

A pénztár bedőlése 22 ezer embert érintett, és noha a kormánynak nincs ilyen kötelezettsége, 80 százalék erejéig kártalanítják az érintetteket - 20 százalékot már visszakaptak a károsultak, a hozamot nem térítik meg.

A honvédség létszámáról Kósa Lajos elmondta, kétezerrel kevesebb az engedélyezettnél az állomány ott, ahol közvetlen védelmi feladatokat látnak el, összességében pedig ötezres a létszámhiány.

Szólt arról is, hogy konkrét céldátuma a letelepedési kötvények kivezetésnek, de szerinte jövő nyáron már nem lehet a konstrukció kiváltását kezdeményezni.