Akkor sem érsz hozzá, ha felkínálja magát

mentő mentő autó
Nyíregyháza, 2016. április 6. Egy mentő érkezik a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház megújult sürgősségi osztályára 2016. április 6-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A mentősök belefutnak neccesebb ügyekbe, de ami a fiatal lánnyal történt, az mindennek a legalja - mondja egy volt rohammentős annak kapcsán, hogy két mentőápoló szexuálisan zaklathatott egy bódult nőt a Széll Kálmán téren. Úgy tudjuk, egy budai állomás dolgozóiról van szó, a két férfi pedig házi őrizetbe került.
Vágólapra másolva!

Egy budai mentőállomás fiatal dolgozója, Sz. M. lehet az egyik ápoló, aki a vádak szerint november 9-én a Széll Kálmán téren társával egy bódult nőt molesztálhatott a mentőautóban.

Drogtól kábult nőt zaklattak

Az Origo úgy tudja, a 25 év körüli nő valamilyen randidrog hatása alatt állt, és a téren rosszul lett – járókelők hívtak hozzá mentőt, a kiküldött ápoló és a sofőr segítségnyújtás helyett azonban zaklatni kezdte a félig öntudatlan áldozatot,

tapogatták, és orális szexre is kényszeríthették a mentőautóban.

A gyanúsítottak ellen rendőrségi eljárás indult, és bírósági jóváhagyással házi őrizetbe kerültek – a BRFK a honlapján azonban nem számolt be az esetről, kérdéseinket pedig a nyomozás érdekeire hivatkozva utasították vissza.

Érdeklődtünk a budai állomáson, ahol név szerint kerestük az egyik gyanúsítottat. „Már nem dolgozik itt"– mondta az ügyeletes, amikor pedig a szexuális erőszak gyanújáról kérdeztük, továbbirányított minket az Országos Mentőszolgálat felé.

Az OMSZ szerint ezek

de nem nyilatkoznak az ügyről a nyomozás lezárásáig – belső vizsgálatot állítólag éppen a rendőrségi nyomozás miatt nem tarthatnak. Azt azonban elismerték, hogy

a két érintett ápoló munkaviszonyát felfüggesztették.

Nem éppen bárányok

Ez tényleg a legalja, több ezer mentőápolóból talán ha egy képes ilyesmire - mondta az Origónak az ügyről egy, korábban rohammentősként dolgozó férfi.

Bármikor megtámadhatják őket, de néha a mentősök is agresszívan lépnek fel. A kép illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

A névtelenséget kérő forrás megjegyezte, a mentősök sem mindig bárányok – különösen, ha agresszív, részeg vagy drog hatása alatt álló betegről van szó, aki már ellátás közben nekik támad. „Nem mindennapos, de ilyenkor

Benéznek a traumatológiára

"Bevallom, velem is megtörtént, hogy anyázva nekem ugrott egy betépett srác. Olyant kapott, hogy a hordágy alatt kötött ki" - mondta a volt mentős, hozzátéve, az ilyen ügyeknek hivatalosan nem marad nyoma:

a felvételi lapra nyilván nem az kerül, hogy útközben elverték a beteget.

Az viszont a bennfenteseknek árulkodó lehet, ha egy mentő a toxikológia felé indul – aztán útközben "módosítást jelentenek be", és betérnek a traumatológiára is.

Ez nem férhet bele

A betegek kifosztása ennél jóval ritkább, az pedig,

hogy valakit szexuálisan zaklassanak, szinte példa nélküli,

mondta az egykori mentős. Ő maga is hallott olyanról, hogy a drogtól pörgő vagy részeg fiatal lányok felajánlkoztak a "helyes mentős fiúknak", vetkőzni kezdtek az esetkocsiban – de ezzel nem szabad visszaélni.

Ez nem csak erkölcsi kérdés. Lehet, hogy nincs teljesen magánál, holnapra viszont kijózanodik, ami pedig este bulinak tűnt, arra másnap már zaklatásként, erőszakként emlékszik a beteg – a munkádnak pedig annyi."

Félelemben élni

Az agresszív fellépésre nem mentség, de magyarázat lehet, hogy maguk a mentősök is állandó stresszben, félelemben dolgoznak.

Bármikor érheti őket támadás,

az ilyen esetek pedig megszaporodtak az utóbbi években. Legutóbb október 23-án vert meg két mentőápolót egy drogos önkívületben tomboló férfi, de megtörtént, hogy tíz percen belül két mentősegységet is megtámadtak Pécsen és Budapesten – tavaly novemberben pedig egy

dizájnerdrogtól hallucináló csepeli fiatal szúrta hasba a rajta segíteni próbáló ápolót.

A támadások többsége nem is szerepel a hírekben, csak a különösen durva esetek – Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója korábban arról beszélt, hogy évente akár 40-50 inzultus érheti kollégáikat, a kötekedéseket pedig nem is számolják.

Rendőrök vezetnek egy férfit, aki késsel támadt egy mentőápolóra Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A mostani eset kapcsán arról is érdeklődtünk az Országos Mentőszolgálatnál, hogy idén hány alkalommal tettek panaszt országosan a mentőápolók durvasága vagy esetleges visszaéléseik miatt, és hány támadás érte kollégáikat. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.