Orbán Viktor egyes intézkedéseit is átveheti Angela Merkel

CDU party executive ELECTION CDU Berlin Angela Merkel
German Chancellor Angela Merkel (CDU) speaking at a press conference after the CDU party executive meeting in Berlin, Germany, 19 September 2016. After the Berlin House of Representatives elections, the party's leading committes have come together to analyse the results. PHOTO: MICHAEL KAPPELER/DPA
Vágólapra másolva!
A Kereszténydemokrata Unió legújabb programja nagyban hasonlít az Orbán-kormány eddig megtett lépéseire, ezért Angela Merkel és Magyarország között lényegesen több a közös kapcsolat, mint a távolság – minderről a Nézőpont Intézet Németországról szóló rendezvényén beszéltek szakértők és újságírók.
Vágólapra másolva!

Valami megroppant a CDU támogatottságában 2015 őszén, mivel a 40 százalékos népszerűségről mostanra 32-33 százalékra esett vissza – mondta Mráz Ágoston Sámuel. Egyedül az Alternatíva Németországnak nevezetű alakulat támogatottsága nőtt. A Nézőpont Intézet vezetője szerint Angela Merkel azzal indokolta az újraindulását, hogy megakadályozza a baloldal és a zöld párt összefogását.

Egyfajta centrális erőtér jött létre Németországban,

mivel az ellenzék két ereje egyelőre nem koalícióképes egymással – mondta a szakember. A nagy kérdés, hogy elveszítheti-e a választásokat Angela Merkel?

Tévedések

Prőhle Gergely volt diplomata arról beszélt, hogy Horst Seehofernek nem volt esélye arra, hogy elnyerje a kancellárjelöltséget. „Elég nagy tétben fogadnék arra, hogy Merkel megnyeri a voksolást. A nagy kérdés, hogy milyen kormány alakul majd, de nagy valószínűséggel valamilyen nagykoalíciós kormány jön majd létre” – tette hozzá. Teljesen kizárt, hogy az Osztrák Szabadságpárthoz hasonló alakulat sikert érjen el Németországban – mondta Prőhle.

Angela Merkel nagy valószínűséggel megnyeri a következő választást Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Ha valaki megnézi az elmúlt másfél év németországi törvényhozását, akkor jól látszik, hogy sokan tévednek abban, hogy Merkel teljesen migránsbarát politikát folytatna – hívta föl a figyelmet a volt diplomata. A CDU beleírta a kongresszusi programjába, hogy szükség van az úgynevezett vezető kultúra biztosítására, és az is szerepel benne, hogy a balkáni útvonalat lezárták – mondta Prőhle.

Orbán Viktort másolják?

Prőhle szerint egyáltalán nem szükségszerű, hogy a következő években csupán veszteségminimalizálásra törekedne Merkel. A mostani programtervezetben egyértelműen szerepel a szociális állam továbbfejlesztése, valamint a belbiztonságra még többet költenének. A családpolitika és adócsökkentés is meghatározó szerepet kap majd a következő években. Mindezek nagyban hasonlítanak az Orbán-kormány intézkedéseihez – mondta Prőhle.

Egyáltalán nem szabad lebecsülni Merkel keleti országrészből való származását.

A kancellár ideológiáktól mentes pragmatizmusa

sok esetben jobb manőverezési lehetőséget biztosít Merkelnek, mint ha az ideológiák rabja lenne. Mindez egy újabb sikeres korszak alapjait jelentené – mondta Prőhle Gergely. Persze a mai európai politikában kevés a jelentős intellektuális erővel bíró politikus, de azt nem lehet kétségbe vonni, hogy Merkel jelentős intellektussal bír.

Prőhle Gergely szerint a sajtóban sokkal rosszabb Magyarország megítélése, mint a német kormányban Forrás: MTI/Kovács Attila

Pragmatikus Európa jöhet

A német–magyar kapcsolatokról azt mondta, hogy a menekültkérdésben való mesterséges ellentét fenntartása nagyon káros dolog. Ha megnézzük a CDU politikai programját, és feltételezzük a következő Merkel-kormány politikáját, és megnézzük az Orbán-kormány lépéseit, és ezeket egymás mellé tesszük, akkor sokkal több a hasonlóság, mint az ellentét – mondta Prőhle Gergely.

Német kormányzati oldalról soha nem hangzottak el olyan negatív kitételek a magyar kormány irányába, mint a német sajtó részéről.

Egy teljesen más Európa-politika jöhet létre,

ha 2017-ben Francois Fillon megnyeri a francia elnökválasztást, és egy erős CDU kerül ki a választásokból. Mindez egy pragmatikus, a nemzeti érdekeket figyelembe vevő korszakot hozhat a kontinensen – jósolta Prőhle Gergely.

Az utolsó bástya?

Boris Kalnoky, a Die Welt magyarországi tudósítója szerint senkit nem lepett meg, hogy Angela Merkel ismét indul a kancellári posztért. Merkel népszerűsége továbbra is nagyon magas, de ebből a CDU nem sokat profitált – vélte Boris Kalnoky.

Az újságíró arról is beszélt, hogy többek között a migránspolitikában bekövetkezett fordulat is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen nagymértékben Merkel az esélyese a választásnak. Boris Kalnoky szerint azzal, hogy a német társadalom változik, úgy

Merkel is egyre inkább a baloldal felé tolódott.

Boris Kalnoky szerint Magyarországnak az a jó, ha Merkel megnyeri a választásokat, és Németországnak is.