A köztársasági elnökhöz fordult a Jobbik elnöke

Orbán Viktor; Vona Gábor
Budapest, 2016. október 18. Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tart az alaptörvény módosításának ügyében Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után a Parlamentben 2016. október 18-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Vona Gábor, a Jobbik elnöke egy sajtótájékoztatón elmondta, levélben arra kérte Áder János köztársasági elnököt, "avatkozzon be, vesse latba tekintélyét, a pozíciójából fakadó erőt az alaptörvény-módosítás és a letelepedési kötvények ügyében kialakult patthelyzet megoldása érdekében". A Fidesz szerint az ellenzék felelőtlen, nem lehet rájuk számítani Magyarország védelmében, ezzel Brüsszelt segítik Magyarország helyett.
Vágólapra másolva!

Vona Gábor azt mondta, konkrét javaslata is van arról, mit tehetne az államfő, de ezt először személyesen Áder Jánossal szeretné megvitatni.

Mint azt az Origo is megírta, a Jobbik elnöke október 18-án jelentette be, hogy csak akkor támogatja az újabb alkotmánymódosítást, ha a miniszterelnök a betelepítés minden formáját elutasítja, beleértve a letelepedési kötvényt is. Vona Gábor azután beszélt erről, hogy négyszemközt egyeztetett Orbán Viktorral a miniszterelnök dolgozószobájában.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tart az alaptörvény módosításának ügyében Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után a Parlamentben Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A parlament november 8-án szavazott az alaptörvény hetedik, Orbán Viktor miniszterelnök által javasolt módosításáról, amely tiltaná idegen népesség Magyarországra telepítését.

A javaslat nem kapta meg a kétharmados többséget.

A 199 képviselő közül 131-en voksoltak a módosításra, melynek elfogadásához 133 igen kellett volna. Három képviselő szavazott nemmel, a Jobbik és az MSZP nem szavazott.

Vona Gábor október 10-én még jónak, támogathatónak ítélte a kormány alaptörvény-módosító javaslatát, de tartalmi jellegű módosításokat javasolt, ezért kért találkozót Orbán Viktortól. A megbeszélés után a Jobbik elnöke azt mondta, nem tudta meggyőzni a kormányfőt arról, hogy a letelepedési kötvény rossz.

Az ellenzéki politikus most megerősítette: a Jobbik azért nem vett részt az alaptörvény módosításának november 8-i szavazásán, mert ragaszkodik a letelepedési kötvények megszüntetéséhez.

Mint mondta, a Jobbik ugyanakkor fenntartja, hogy szükség van az alaptörvény-módosításra.

Fidesz: A Jobbik színjátékot játszik

A Fidesz serzint a Jobbik színjátékot játszik. Azt írják közleményükben, hogy két hete még Gyurcsánnyal és a szocialistákkal együtt nem szavazták meg az alaptörvény-módosítást, amely megvédhette volna az országot a migránsok betelepítésétől, most meg megint alaptörvény-módosítást követelnek.

Vona Gábor az egyéni hatalmi érdekei miatt mindenre képes - fogalmaz a Fidesz közleménye.

Áprilisban még hazaárulónak nevezett mindenkit, aki nem támogatta az alaptörvény-módosítást, majd ahogy a többi ellenzéki párt, a Jobbik sem szavazta meg azt. Az ellenzék felelőtlen, nem lehet rájuk számítani Magyarország védelmében, ezzel Brüsszelt segítik Magyarország helyett - áll a Fidesz közleményében.