Vonáék elárulták az alapításkori értékeket – állítja a Jobbik volt alelnöke

Vona Gábor, majális
Budapest, 2016. április 30. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt kétnapos majálisának első napján tartott politikai fórumon a budapesti Hajógyári-szigeten 2016. április 30-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az a Jobbik, amit mi alapítottunk, megszavazta volna az alaptörvény módosítását  – mondta a Demokratának Nagy Ervin filozófus, a Jobbik egykori alelnöke. Megjegyezte, annak idején egy olyan pártot alapítottak, amely minden helyzetben kiáll a nemzet érdekeiért.
Vágólapra másolva!

Szellemiségében is megváltozott a Jobbik az elmúlt években,

– mondta Nagy Ervin, a Jobbik korábbi alelnöke a Demokratának. Mint mondta, 2007-ben érezték azt többen is, hogy Vona Gábor nem őszinte a tagsággal, de a vezetőtársaival sem. A vezetőség jelentős része ki is cserélődött az elmúlt évtizedben, Vona Gábor mellett talán a jelenleg EP-képviselő Balczó Zoltán és Szabó Gábor pártigazgató van még ott – jegyezte meg az interjúban a korábbi alelnök. Vona Gábor ugyanis

Szegedi Csanáddal és Bíber Józseffel, attól kezdve szavazások voltak az üléseken, és egyre többször szembesültünk azzal, hogy nem az történik, amit szeretnénk – magyarázta Nagy Ervin.

Tüntetés a Magyar Televízió Szabadság téri épülete előtt: Vona Gábor, Kovács Dávid és Nagy Ervin Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Elmondta azt is, hogy Vona mindig is olyan ember volt, aki folyamatosan változtatta az értékrendszerét. Próbálkozott a Fideszben, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségében, aztán részt vett a Jobbik párttá alakításában. "Egy időben ferences rendházban élt, és a keresztény hitét kereste, aztán pártelnökként radikalizálódott, és egyebek mellett létrehozták a Gárdát... Mostanra viszont már a radikalizmus is a múlté, manapság a tetovált, fiatalos, szexi férfi imázsát építi, a bulvárszereplést sem megvetve. Úgy látom, a személyiségében nincsenek olyan zárt értékrendszerek, amiknek egy felnőtt emberre jellemzőeknek kellene lenniük" – tette hozzá.

Nagy Ervin beszélt arról is, hogy

Mi ugyanis egy olyan pártot hoztunk létre, amely minden helyzetben kiáll a nemzet érdekeiért. Jelen esetben valóban az történt, hogy a taktikai célokat az ország érdekei elé helyeztek. Nem szeretem ezeket a jelzőket, mert túlzottan leegyszerűsítőnek tartom, de megértem azokat a Jobbik-szimpatizánsokat, akik most azt mondják: Vona Gábor és a frakció hazaárulást követett el” – mondta a volt alelnök, aki szerint a múlt keddi eset törést okozhat a pártban, ez jól látható az első reakciókból is.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nagy Ervin megjegyezte azt is, nem tartja kizártnak, hogy tovább folytatódik a jobbikos taktikázás.

– mondta a volt alelnök, aki szerint lehet, hogy ez elsőre meredek feltételezésnek tűnhet, de "hadd emlékeztessek még egyszer: egy évvel ezelőtt valószínűleg azt sem gondoltuk volna, hogy a betelepítési kvóta megakadályozását célzó alkotmánymódosítást taktikai okokból nem szavazza meg a Jobbik".