Rengeteg szabálytalan autóst találtak

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Először tartott közös ellenőrzéssorozatot a NAV, a rendőrség és a közlekedési hatóság. Három nap alatt 326 autót vizsgáltak meg, 48-nál találtak szabálytalanságot.
Vágólapra másolva!

Közös akciót tartott november 15–17. között a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), az ellenőrök 326 gépjárművet vizsgáltak meg, 48 esetben találtak szabálytalanságot – ismertették a hatóságok Budapesten, sajtótájékoztatón.

Overload hadművelet

Az NKH és a társszervek a 3,5 tonna össztömeget nem meghaladó gépjárműveknél és a hozzájuk kapcsolódó pótkocsiknál vizsgálták a rakodásra, a rakományok szállítására vonatkozó előírások, valamint az adó-, vám- és közlekedési jogszabályok betartását – mondta el Érsek István, az NKH elnökhelyettese.

Az ellenőrzések Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Pest és Zala megyére terjedtek ki.
Érsek István elmondása szerint a hatóságok a vizsgálatokat az Overload (túlterhelés, túlsúly) elnevezésű akció keretében végezték.

Ilyen jellegű ellenőrzést a NAV, az NKH és a rendőrség még nem tartott

– tette hozzá.

Dupla rakomány

Az NKH elnökhelyettese a szabálytalanságok közül kiemelte, hogy Csongrád és Zala megyében

fennakadt az ellenőrzésen egy-egy olyan gépjármű, amelynek az össztömege rakománnyal együtt 8, illetve 6,9 tonna volt.

Érsek István hangsúlyozta: súlyos közlekedésbiztonsági kockázatokat jelentenek azok a járművek, amelyek 3,5 tonna rakomány biztonságos szállítására vannak kialakítva, azonban a megengedett mennyiség kétszeresét szállítják. A megnövekedett súly miatt ugyanis máshogy működnek a jármű műszaki berendezései, sokkal nagyobb lesz például a fékút.

A NAV, a rendőrök és a közlekedésiek együtt vettek részt az Overload nevű ellenőrzésben Fotó: Mudra László - Origo

A NAV az ekáerbejelentést vizsgálta

Demeter Tamás, a NAV rendészeti főosztályvezetője elmondta: az adóhatóság a 3 napos akció során főként azt vizsgálta, hogy az ellenőrzött rakományokat bejelentették-e az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerbe (ekáer), rendelkeznek-e érvényes ekáer-azonosítóval.

A NAV 30 esetben járt el jogsértés miatt,

és több mint 3,6 millió forint bírságot szabott ki, zömében az ekáerbejelentéshez köthető mulasztási bírság, valamint közigazgatási bírság címen – közölte.

A rendőrség már 7,5 ezer rakodási bírságnál tart

Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője tájékoztatása szerint a rendőrség minden évben nagy hangsúlyt helyez a járművek rakodását meghatározó szabályok betartatására, tavaly 10 ezer, az idén pedig már 7500 ilyen jellegű ügyben szabtak ki bírságot.