Földnek csapódott egy repülő Jakabszállásnál – az oktató hibázhatott

Vágólapra másolva!
Az ügyészség légi közlekedés veszélyeztetése miatt vádat emelt egy 63 éves repülésoktató ellen, aki a jakabszállási repülőtéren egy növendéket oktatva gondatlanságból a földnek csapódott egy sportrepülőgéppel.
Vágólapra másolva!

A 63 éves férfi tavaly októberben éjszakai repülésen vett részt egy kétüléses sportrepülőgéppel a tanítványával. Az oktatás közben iskolaköröket végeztek, ami azt jelenti, hogy a leszállópálya fölé repülve a géppel érintették a talajt, majd egyből felemelkedve folytatták a repülést.

Az egyik ilyen manőver közben az oktató úgy ítélte meg, hogy a gép túl magasan van, ezért úgy döntött, hogy a talaj érintése nélkül áthúznak a kifutó felett. A kifutópálya szegélyfényeit elhagyva azonban az éjszakai sötétség miatt nem látták jól a földfelszínt. Ennek ellenére nem tértek át műszeres repülésre, és nem ellenőrizték a sebesség és a magasságmérőt.

Mindezek miatt azt sem vették észre, hogy a gép gyorsan süllyed, így a kifutópálya után 50 méterrel a földhöz csapódtak. Így pedig az oktató a növendéke életét veszélyeztette.