Szijjártó hiteles képet akar Magyarországról és a világról

Szijjártó Péter
Budapest, 2016. november 17. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országházban rendezett nemzetközi parlamenti NATO-konferencián 2016. november 17-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A külügyminiszter elárulta, miért küzd majd Magyarország az ENSZ emberi jogi bizottságában. Például azért, hogy hiteles képet kapjon a testület a világ minden országáról, továbbá küzdene a keresztényüldözés ellen is.
Vágólapra másolva!

Magyarország az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (EJT) tagjaként azért fog küzdeni, hogy hiteles képet kapjon a világ minden országáról – mondta Szijjártó Péter a 9. Budapesti Emberi Jogi Fórumon. Szerinte

mással is előfordulhat, ami a magyarokkal, hogy országukról olyanok írtak jelentéseket, akik vagy nem jártak ott, vagy ha igen, akkor is csak egy szűk réteggel tartottak kapcsolatot.

Magyarország az EJT tagjaként nem hagyja, hogy a világ bármely országát befeketítsék a demokrácia vagy az emberi jogok érvényesülésének hiányára hivatkozva – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Azt is mondta:

Magyarország, az EJT tagjaként, előtérbe fogja helyezni a kisebbségi jogok tiszteletben tartását, mert úgy gondolja, hogy ez a nemzetközi béke és biztonság egyik fontos előfeltétele. A másik hangsúlyos cél a keresztények védelme – tette hozzá Szijjártó.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A miniszter a bevándorlási válságról közölte: a rövid nemzetközi médiakommentárok Magyarországot egy kerítéssel azonosítják, noha a krízis nagyon összetett kérdés.

Amellett, hogy Magyarország megvédi határait, a válságövezetekből elűzött embereket áldozatnak tekinti,

akiket szintén meg kell védeni – mondta a miniszter, aki szerint ezt is fogják képviselni az EJT-ben.