Alkotmánybíró-jelöltek: megegyezett a Fidesz, a KDNP és az LMP

Lenkovics Barnabás; Sulyok Tamás; Stumpf István; Pokol Béla; Lévay Miklós; Salamon László; Kiss László; Lenkovics Barnabás; Juhász Imre; Dienes-Oehm Egon alkotmánybíró elnök Európa zászló Foglalkozás magyar zászló SZEMÉLY SZIMBÓLUM zászló
Budapest, 2015. június 1. Lenkovics Barnabás, a testület elnöke (hátul k) az Alkotmánybíróság (Ab) nyilvános határozathirdetésén 2015. június 1-jén. Az Ab kimondta, hogy alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása. Az első sorban Sulyok Tamás, Stumpf István, Pokol Béla és Lévay Miklós, a hátsó sorban Salamon László, Kiss László, Lenkovics Barnabás, Juhász Imre és Dienes-Oehm Egon (b-j). MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A kormánypártok és az ellenzéki LMP megegyezett a betöltetlen alkotmánybírói posztok jelöltjeiről, ahogy a a testület elnökjelöltjéről is. Próbáltak az MSZP-vel és a Jobbikkal is egyeztetni róluk, de nem sikerült. Kövér László Sulyok Tamást javasolja elnöknek.
Vágólapra másolva!

Megegyezett a Fidesz, a KDNP és az LMP az Alkotmánybíróság (Ab) hiányzó bírói helyeire a jelöltekről: Marosi Ildikót, Horváth Attilát, Schanda Balázst és Szabó Marcelt jelölik. A testület új elnökének személyéről is megegyezett a három frakció.

A Fidesz, a KDNP és az LMP egyezett meg az alkotmánybíró-jelöltekről Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Marosi Ildikó a Kúria bírája, Horváth Attila jogtörténész, Schanda Balázs a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője, Szabó Marcel pedig a jövő nemzedékek érdekeit védő ombudsmanhelyettes.

A frakciók közös jelöltjeiről – akik elfogadták a felkérést – kedden szavazhat az Országgyűlés, de előtte, hétfőn az igazságügyi bizottság meghallgatja őket.

A jelöltek eleget tesznek a törvényi feltételeknek – közölte Gulyás Gergely, az AB tagjait jelölő parlamenti bizottság fideszes alelnöke.

Az Alkotmánybíróság bejárata Fotó: Hajdú D. András - Origo

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szerint az MSZP-vel és a Jobbikkal is egyeztetni akartak, ám a szocialisták "elzárkóztak", a Jobbikkal pedig a személyekben nem tudtak megegyezni.

Sulyokot jelöli elnöknek

Sulyok Tamás alkotmánybírót, az Ab - jelenleg elnöki jogkört gyakorló - elnökhelyettesét javasolja az Alkotmánybíróság (Ab) következő elnökének Kövér László, az Országgyűlés elnöke - tájékoztatott az Országgyűlés Sajtóirodája.

Az Alkotmánybíróság tizenöt tagját az Országgyűlés választja meg az összes képviselő kétharmadának szavazatával, tizenkét évre. A testület elnökét is a parlament választja az alkotmánybírók közül.