Schmidt: A szabadság számunkra olyan fontos, mint a levegő

Vágólapra másolva!
Félidőben vagyunk, egy nagyon fontos eseménysoron vagyunk túl – mondta Balog Zoltán az emberi erőforrás minisztere. Az 1956-os emlékév kapcsán az egyik legfontosabb cél volt, hogy a fiatal generációt elérjék, így a romkocsmákban is megjelentek, valamint 1700-an pályáztak az '56-os dalpályázatra is – vonta meg az emlékév eddigi mérlegét a miniszter. 
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán komoly eredménynek nevezte, hogy közel 3000 tanárt képeznek ki a hatvan évvel ezelőtti szabadságharc újabb részleteiről.

"A névtelen, arctalan hősökre irányítottuk a figyelmet, és ezeket akartuk behozni a köztudatba. A vidék is bekapcsolódott ebbe a folyamatba, mivel több mint 400 település hozott létre büszkeségpontot" – mondta. A köszönetmondás is a célok között szerepelt, amiben azoknak a külföldi állampolgároknak és országoknak mondtunk köszönetet, akik befogadták a szabadságharc menekültjeit. Az emberi erőforrás miniszter arról is beszélt, hogy a modern-kreaítv elemek is nagy hangsúlyt kaptak az emlékezésben.

Schmindt Mária sikeresnek értékelte az 1956-os emlékév eddigi eseményeit Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Több millió embert értek el

Schmidt Mária azt mondta, a kormány egy igen jelentős összeggel támogatta az emlékév rendezvényeit, hogy méltó módon emlékezzünk a hatvan évvel ezelőtti szabadságharcra. A legsűrűbb időszak végén vagyunk, bár

az emlékév jövő év június 16-ig tart,

de a legfőbb események november 4-ig lezajlottak. Az emlékév miniszteri biztosa elmondta, hogy mind Magyarországon, mind külföldön több száz eseményen emlékeztek meg a magyar szabadságharcosok teljesítményéről.

Imázsfilmekkel, reklámokkal, online hirdetésekkel és televíziós reklámokkal több millió embert értek el Magyarországon. Sikerült a legfőbb üzenetet eljuttatnunk az országnak mégpedig, hogy az 1956-os szabadságharc egy nagy büszkeséget jelent, és magabiztossá tesz minket a jövőt illetően is – mondta Schmidt Mária. A magyarok számára a szabadság olyan fontos, mint a levegő – fogalmazott a Terror Háza Múzeum vezetője, aki szerint sikerült a magyar emberek dicsőségét a középpontba állítani.