Ki kell végre törni abból, hogy a Balaton csak nyáron jó

Balaton jég korcsolyázik stock jellegű fotó ÉVSZAK tél TÁJ NAPSZAK téli sport CSELEKVÉS SPORTHOZ  KÖTŐDŐ sportol TÁRGY HASZNÁLATI TÁRGY babakocsi
Keszthely, 2009. január 8. Keszthelynél a Balatonon sportolásra alkalmas határértéket is meghaladó, 13 centiméteres jégvastagságot mértek, ezért megnyitották a korcsolyapályát. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Hatalmas áttörés várható a hazai turizmusban, éppen ezért több szálloda és étterem is kellene a Balatonnál, amely egész évben nyitva lehetne – ezt mondta Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. Szerinte ha több, magasabb színvonalú hotel és vendéglő lenne a tó körül, akkor a külföldi vendégek is többet költenének. Most, ősszel is, és télen is érdemes a Balatonhoz utazni, ugyanis rengeteg program várja a turistákat – el kellene végre felejteni azt, hogy a Balaton csak nyáron jó, és kizárólag strandolni lehet a tó partján – mondta Hoffmann Henrik.
Vágólapra másolva!

Ha most szeretnék elmenni a Balatonhoz pihenni, milyen programokat tudna nekem ajánlani?

Nem többet, de nem is kevesebbet, mint az ország bármely területére utazó turistáknak. Egyfelől már sok wellness-szálloda nyílt a Balaton környékén, amelyek nemcsak tartalmas pihenést garantálnak, de mindezt csodálatos természeti környezetben, hiszen több wellness-szálloda közvetlenül a tó partjára épült. De nemcsak a Balaton mellett lehet sétálni, kirándulni, hanem például a Balaton-felvidék falvaiban – a Káli-medencébe ilyenkor is érdemes ellátogatni.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke Forrás: Hoffmann Henrik

Végig lehet kóstolni a táj összes borát, illetve a pincészetek kínálatait. Egyre több étterem tart nyitva ősszel és télen is, ahol most, Márton-nap környékén külön programokkal várják a vendégeket, sőt különleges étlappal is. Egyébként a Márton-nap kapcsán több rendezvény is lesz a tó körüli városokban, falvakban. Fesztiválok is várják a látogatókat – volt és lesz is halfesztivál, és például pálinkafesztivál is több településen.

A városok saját látványosságokat is szerveznek – például Siófokon november végétől január végéig saját jégpályát építenek a belvárosban. Egyszóval: minden olyan program, étterem, szálloda rendelkezésre áll a Balaton partján, mint bárhol máshol az országban. Semmi különbség nincs. Abból a gondolkodásból kellene kiszakadni végre, hogy a Balaton csak fürdésre alkalmas. Ez ugyanis messze nem igaz.

Néhány éve elindult egy – mondjuk így – másfajta szezon a Balatonnál is, ez pedig a karácsonyi és újévi. Tavaly már a karácsony előtti hetekben nem lehetett egyetlen balatoni szállodában szobát foglalni. Most is erre számítanak?

A saját szállodámban a karácsonyi és szilveszteri időszakra már majdnem telt házunk van. Azt látjuk, hogy valóban ez egy másik szezon a Balatonnál, és minden évben egyre hamarabb betelnek a szállodák. Tavaly még december elején lehetett foglalni bizonyos hotelekben, az idén már nem biztos, hogy így lesz. Meggyőződésem, hogy a színvonalasabb wellness-szállodák az idén is, december 24-től január 2-ig telt házzal működnek majd.

A tihanyi apátság és a Balaton látképe az újonnan átadott Őrtorony kilátóból Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Belföldi turisták jönnek ilyenkor, vagy érkeznek külföldről is?

Ilyenkor lényegében csak a belföldi turisták érkeznek, alig jönnek külföldről.

Mit gondol, érdemes új szállodákat építeni és új éttermeket nyitni a Balatonnál?

Mindenképpen szükség lenne több wellness-szállodára és még több jó étteremre, amely a minőségre törekszik. Napokon belül megjelenik egyébként egy kormányhatározat, amely szerint a Balatonhoz csaknem 370 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik. Ennek egy része a vállalkozói szféra markát ütheti. Nem feltétlenül csak vadonatúj szállodákat vagy éttermeket kellene építeni például ebből a forrásból, hanem a meglévők színvonalának emelése is nagyon fontos lenne. A háromcsillagosból legyen négycsillagos, a sarki kis kockás abroszos étteremből legyen egy minőségi, jó vendéglő.

Azért a nyári és a karácsonyi szezonon kívül nem sok turista fordul meg a Balatonnál sem – megérné ennyi étteremnek és szállodának nyitva tartania? Nem mennének csődbe ön szerint?

Egyre többen élünk már ebből a Balatonnál. Évek óta. Meggyőződésem, hogy aki jól csinálja a szállodáját, éttermét, meg tud belőle élni, vagyis megéri nyitva tartani. Nemcsak a turistákat vonzza egy-egy jó hotel vagy akár étterem.

A Balaton környéki hagyományok feljogosítják a desztinációt arra, hogy tudományos eseményeknek adjon otthont, de akár vállalati rendezvényeket, konferenciákat is lehet szervezni a tó körüli szállodákban.

Ráadásul ez a régió jó helyen van – gyakorlatilag könnyen elérhető Budapestről, a Nyugat-Dunántúlról, a Dél-Dunántúlról, de még a Duna-Tisza közéről is. Ezenkívül úgy látom, hogy áttörés előtt áll a hazai turizmus. Nagyon rövid időn belül látványos fejlődés várható, ugyanis egyre több fejlesztési forrás jelenik meg ebben az ágazatban, és a szervezettsége is megváltozott, amely segíti a turizmus fejlődését. Azt se felejtsük el, hogy növekedtek a reálbérek, az emberek többsége megszabadult a devizahitelétől, kicsit több jut a pihenésre, nyaralásra, sőt, mondom, azt látjuk, hogy az őszi-, téli- és tavaszi szünetet is egyre több család tölti wellness-szállodákban. Azt tapasztaljuk, hogy a családi kasszák kicsit jobban állnak, mint évekkel ezelőtt. Azt gondolom, hogy évről évre többen engedhetik majd meg maguknak, hogy szállodában pihenjenek. Ez már most is látszik, az idei szeptemberünk és októberünk jobb volt, mint a tavalyi – ha a vendégéjszakák számát nézem. A tavalyi pedig jobb volt, mint az azelőtti.

Nem olyan régen azt nyilatkozta valahol, hogy sok a külföldi turista a Balatonnál nyáron, viszont feleannyit költenek, mint például Csehországban. Mi kellene ahhoz, hogy több pénzt hagyjanak a Balatonnál az ide érkező külföldi turisták?

A szolgáltatások fejlesztésére lenne szükség elsősorban. Ahogy már mondtam is: több, magasabb színvonalú szállodára, étteremre, ezenkívül exkluzív szolgáltatásokra. Ki lehetne jobban használni a jachtszolgáltatásokat, vagy más, magas színvonalú vízi programokat lehetne szervezni, ahol többet költhetnek az ide érkező turisták. El lehet gondolkodni azon is, hogy hogyan lehet fejleszteni a horgászturizmust, több csónakbérlési lehetőségre is szükség lenne.

Négy éve indult el a Nyitott Balaton program – amely az őszi, téli és tavaszi Balatont reklámozza. Hogyan látja, sikeres ez a program?

Már attól is sikeres, hogy most erről beszélgetünk. Hogy egyre többen érdeklődnek az őszi és téli szezonról, programokról. Ezenkívül pedig valóban több turista érkezik – még ha nem is tömegesen – a nyári szezonon kívül is a Balatonhoz – ez pedig mindenképpen a program sikere is.