Két év fogházra ítélték a gázoló aggastyánt

Vágólapra másolva!
Egy ember meghalt, egy másik maradandó sérüléseket szenvedett, amikor a 80 éves debreceni férfi elgázolta őket. Az aggastyán fogházba költözik, első fokon így döntött a bíróság.
Vágólapra másolva!

Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a a Debreceni Járásbíróság azt a 80 éves helyi férfit, aki még 2015 februárjában két gyalogost is elgázolt a városban –

egyik áldozata a helyszínen meghalt,

társa pedig maradandó fogyatékosságot szenvedett, 100 százalékban munkaképtelenné vált a baleset után.

Halálos hiba

Az ítélet szerint az idős férfi derült, napos időben, jó látási viszonyok között vezetett Debrecenben a Tubarózsa utca felől a Kaskötő utca irányába.

Az Alma utca és a Kaskötő utca kereszteződésénél a megengedett határérték kétszeresével, 75-85 kilométeres óránkénti sebességgel haladt,– így azonban nem tudta követni a derékszögű kanyar ívét. Elütötte a két gyalogost, majd 68-75 kilométeres sebességgel egy kerítésnek ütközött.

A szakértői vélemény szerint a sofőr akkor is elgázolta volna a két járókelőt, ha betartja a sebességlimitet,

mivel a nedves úton maximum csak 35 kilométer/órás tempóban tudta volna bevenni a kanyart.

Szabálytalankodott, de bevallotta

A bíróság súlyosbító körülménynek értékelte a gyorshajtást, azt hogy a túlélő teljesen munkaképtelenné vált, sőt, azt is, hogy az utóbbi időben helyi és országos szinten egyaránt megszaporodott a gyorshajtások száma.

Enyhítő körülménynek tekintették viszont azt, hogy a vádlott idős, teljes körű beismerő vallomást tett és maga is megsérült a baleset során.

Az idős elítélt egy év fogház után szabadulhat feltételesen – emellett ki kell fizetnie a több mint 350 ezer forintos perköltséget, és végleg eltiltották az autóvezetéstől. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett az ügyben.