A többség kockázatosnak tartja az alkotmánymódosítás bojkottját

Vágólapra másolva!
A Századvég kedd délutáni országos közvélemény-kutatása szerint a magyarok többsége az országra nézve kockázatosnak tartja, hogy az ellenzék nem szavazta meg a kötelező betelepítési kvótákkal kapcsolatos alkotmánymódosítást. A megkérdezettek kétharmada várta volna, hogy a parlament elfogadja a módosítást.
Vágólapra másolva!

A szavazás délutánján készített országos reprezentatív felmérés tanúsága szerint a választók többsége (56%) úgy gondolja, veszélyt jelent az országra, hogy az ellenzék megakadályozta a kötelező betelepítés tiltásával kapcsolatos alkotmány-módosítás elfogadását, így Brüsszelnek nagyobb lehetősége nyílik a betelepítés kikényszerítésére. A megkérdezettek körülbelül egyharmada (36%) szerint viszont a történtek nem hordoznak ilyen kockázatot.

forrás: Századvég

A magukat jobboldalinak vallók 83%-a tartja egyébként kockázatosnak az ellenzék döntését, a baloldaliaknak azonban csupán 25%-a. A Fidesz szavazók körében az érték 85%, a Jobbik választóinak körében pedig 55%.

Akik részt vettek az október másodikai népszavazáson, azoknak 81%-a ítélte kockázatosnak a történteket, a referendumon nemmel voksolók 92%-a.

A válaszadók 67%-a várt volna alkotmánymódosítást a népszavazás eredményének ismeretében – derült ki a felmérésből. Ez az érték a Fidesz választóinak körében 95%, a Jobbik támogatók körében pedig 70%-os volt.

Mindez azt jeleni, hogy az ellenzéki erők e tekintetben szembekerültek a választók többségi elvárásaival, a Jobbik esetében pedig saját támogatóik várakozásaival is.