Budapestről terjed a poloskainvázió

márványos poloska
Vágólapra másolva!
Az ázsiai márványospoloska 2013 ősze óta ismert, és azóta egyre terjed Magyarországon. Tévedés azt gondolni, hogy télen majd a nagyja elpusztul. Az Egyesült Államokban és Észak-Olaszországban már jelentős mezőgazdasági károkat okozott az elmúlt években, főleg az alma- és a körtetermesztésben, és vélhetően ez vár ránk is. A kérdés csak az, hogy mikor.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai márványospoloska inváziója tulajdonképpen egy amolyan kereskedelmi vírusnak is nevezhető, ugyanis Ázsiából valószínűleg a kereskedelmi szállítmányokkal érkezett az Egyesült Államokba, majd Európába. Nemcsak élelmiszer- vagy növényszállítmányokkal lehet behurcolni, hanem gyakorlatilag bármilyen áruval, illetve akár autókban is képes potyautasként utazni. Éppen ezért elsősorban a nagy tranzitkereskedelmi központokból, a nagyvárosokból terjed a vidék felé, és nem fordítva.

Az ázsiai márványospoloska körte termésén Fotó: Vétek Gábor

A „pokolbogár” meghódította Amerikát

Az Egyesült Államokban 1996-ban igazolták először a faj jelenlétét Pennsylvania államban. 2003–2004-ben már nagyobb számban is megjelentek a bogarak, aztán 2010-ben

inváziójuk a közép-atlanti államokban az almatermés közel 20 százalékát elpusztította, 37 millió dolláros becsült kárt okozva

csak Marylandben, Virginiában, Nyugat-Virginiában és Pennsylvaniában – számolt be az akkori helyzetről a Dailymail.

Hetvenhétmilliárd dolláros kárt okoz a világméretű rovarinvázióhttp://www.origo.hu/tudomany/20161023-az-invaziv-rovarfajok-agressziv-terjeszkedese-komoly-karokat-okoz.htm

Összesen 33 államban észlelték a „büdösbogár” jelenlétét akkor, azóta pedig évről évre növekszik az elterjedési terület. (Az angol nyelvű sajtó a Kolumbusz utáni Amerikában terjedő pestishez szokta hasonlítani.) Az említett négy állam mellett főleg a keleti parti környékükön – New York, Pennsylvania, New Jersey, Ohio, Kentucky, Tennesee, Észak-Karolina –, míg a nyugati parton Washington és Oregon államban okoztak komoly gazdasági károkat a márványospoloskák az elmúlt években, és szinte csak a Nagy-síkság északi része, valamint a Mississippi torkolatvidéke mentes tőlük.

Az ázsiai márványospoloska

A barnás színű ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys), amely Kínában, Japánban, Koreában, Tajvanon és Vietnamban őshonos, nem összekeverendő a vélhetően afrikai eredetű zöld színű vándorpoloskával (Nezara viridula), amely a 2000-es évek elején került elő hazánkban, és azóta főleg a paradicsom- és a szójatermésben okozott jelentős károkat. Továbbá a márványospoloska nagyon hasonlít az Európában honos bencepoloskához (Rhaphigaster nebulosa) is, de nem azonos vele.

Magyarországon azért nincs egyelőre nagyon hír a márványospoloska számlájára írható jelentős mezőgazdasági kárról, mert csak néhány éve bukkant fel nálunk, és még nem terjedt el általánosan, vélhetően nem jutott el nagyobb számban vidéki termőterületekre – válaszolta az Origo kérdésére Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar rovartani tanszékének docense.

A főváros a gócpont, főleg a déli régióban azonban idén már számottevő kárt tettek a poloskák.

Ennek részeleteiről hamarosan tájékoztat az egyetem. Egy ilyen potenciális veszélyt jelentő mezőgazdasági és egyúttal a lakosságot is zavaró kártevő ellen csakis széles körű összefogással van értelme fellépni – tette hozzá a kutató. Az országos felderítésben bárki segíthet, ide fényképes jelzést küldve, ha észleli környezetében az ázsiai márványospoloska felbukkanását.

Bálványfán hemzsegő márványospoloskák Fotó: Vétek Gábor

A tél nem állítja meg az inváziót

A fővárosból várhatóan tovább fog terjedni vidékre, ugyanis külföldön is az figyelhető meg, hogy a városi gócpontokról indul ki az invázió. Európában nagyobb pusztítást eddig elsősorban Észak-Olaszországban okoztak a hívatlan kártevők, de több ország nagyvárosaiban is – Athénban, Strasbourgban, Párizsban, Bécsben, Bukarestben, Belgrádban – felbukkantak, és helyenként komolyabb zavart keltenek a városlakók között.