70 éve a gyerekekért

audrey hepburn unicef
Vágólapra másolva!
Pénteken nyílik az UNICEF Magyar Bizottság időszaki fotókiállítása, mely a szervezet elmúlt 70 évének legfontosabb pillanatait foglalja össze, a II. világháborút követő megalakulástól egészen napjainkig. Megrázó képnapló, ami 40 ikonikus pillanaton keresztül mutatja meg, hogy az UNICEF nem csak egy afrikai gyerekeket tucatszámra beoltó társaság.
Vágólapra másolva!
Audrey Hepburn az UNICEF fotóján. A kiállításon korábban nem látott képeket talál, nem mutatunk többet belőlük. Forrás: UNICEF

A tárlat negyven, az UNICEF archívumában található képen mutatja be a szervezet munkáját, és hogy az évek során a célok és prioritások hogyan alakultak át – az Európában, többek között Magyarországon maradt árvák segítésén, a tejosztáson át a mai nap legfontosabb problémáin keresztül, mint a tiszta ivóvíz biztosítása, az oktatás fontosságának hangsúlyozása, a gyerekhalandóság megállítása vagy az oltások biztosítása a harmadik világ számára.

Emellett bemutatásra kerül még a magyar bizottság megalakulásának rövid története és a szervezet adományszervezői munkája is.

Mindenkihez el akarnak jutni kiadványaikkal az UNICEF munkatársai. Forrás: UNICEF Magyar Bizottság

Danks Emese, az UNICEF ügyvezető igazgatója szerint az izgalmas képanyag közelebb hozza az embereket a szervezethez, így lehetővé teszi, hogy még többen ünnepelhessék együtt a 70. évfordulót.

A nemzetközi segélyszervezetet 1946-ban az ENSZ hozta létre azzal a céllal, hogy segítsen a II. világháború utáni Európa éhező, beteg, árván maradt gyermekein. Bár eredetileg ideiglenes céllal jött létre, a kezdeti évek tapasztalatai, és az Európán kívüli háborúk és természeti katasztrófák által sújtott területek problémái világossá tették, hogy a szervezet munkájára egyetemes viszonylatban hosszú távon szükség lesz. E felismerés értelmében az UNICEF az európai helyzet konszolidálódása után is folytatta tevékenységét, immár, mint az ENSZ állandó szakosított szerve.
Fiatalok dohányoznak az utcán Frankfurtban. Ez ellen is dolgozik az UNICEF. Forrás: AFP/Patrick Pleul

Az ügyvezető az Origónak elárulta: kerülni akarták a kliséket a képek válogatása során, a kurátor Simai Mihály közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja volt.

Danks Emese azt szeretné, ha mindenkinek egyel több kép jutna eszébe a szervezetünkről, mint a már említett afrikai vakcinaprogram, hiszen jelenleg több mint 190 országban van képviseletük, elsősorban a fejlődő országokban és mindenütt, ahol erre a krízishelyzetek miatt szükség van.

Nap, mint nap küzdenek ezeken a területeken azért, hogy az elemi módon rászoruló gyermekeknek jusson élelem, megfelelő minőségű tiszta ivóvíz, és ne érjék el őket a fertőző betegségek és járványok;

emellett harcolnak azért is, hogy legalább alapfokú oktatásban részesülhessenek, és védelmet kapjanak az erőszak és a kizsákmányolás ellen.

A kiállítás egy hónapja alatt (november 11. és december 11. között) a látogatók különböző programokon is részt vehetnek majd a budapesti Mazel Tovban – lesz rendhagyó Ébresztó-óra iskolásoknak illetve felolvasó estekkel is várják a látogatókat. Pontos információk az esemény facebook-oldalán, a kiállítás pedig ingyenes.