Nem szavazták meg az alaptörvény módosítását

Orbán Viktor Budapest, 2016. október 17.
Orbán Viktor miniszterelnök (középen, elöl, jobbra) az alaptörvény hetedik módosításának vitáját megnyitó expozéját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. október 17-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Budapest, 2016. október 17. Orbán Viktor miniszterelnök (középen, elöl, jobbra) az alaptörvény hetedik módosításának vitáját megnyitó expozéját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. október 17-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A képviselők nem szavazták meg az alaptörvény módosítását, mivel 133 képviselő igen szavazata helyett csak 131-en voksoltak a módosításra. Az Országgyűlés keddi ülésén szavazott az alaptörvény hetedik, Orbán Viktor miniszterelnök által javasolt módosításáról, amely tiltaná idegen népesség Magyarországra telepítését. 
Vágólapra másolva!

Nem kapta meg a kétharmados többséget az alaptörvény hetedik módosítása. A 199 képviselő közül csak 131-en voksoltak a módosításra. 133 igen kellett volna, hogy a parlament elfogadja a módosítást. Hárman szavaztak nemmel, az ellenzékiek közül hárman - Fodor Gábor, Kész Zoltán és Kónya Péter független képviselők - nemmel voksoltak, míg a többi képviselő nem voksolt. A Jobbik és az MSZP nem nyomott gombot.

Az MSZP-t és a Jobbikot figyelmeztette a szavazás után Latorcai János levezető elnök, mert molinókkal tiltakoztak az ülésteremben.

Október 2-án jelentette be Orbán

Orbán Viktor október 2-án este, a kvótareferendum eredményeinek előzetes megismerése után jelentette be, hogy alkotmánymódosítást javasol a parlamentnek, mert

„az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben”.

A miniszterelnök október 10-én terjesztette be a módosítási javaslatát. A változtatás értelmében bekerülhet az alaptörvénybe, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.

Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be az alaptörvény módosítását Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Október 10-én Vona Gábor, a Jobbik elnöke jónak, támogathatónak ítélte a kormány alaptörvény-módosító javaslatát, ugyanakkor jelezte: tartalmi jellegű módosításokat vetnek fel az október 11-i ötpárti egyeztetésen. Vona hozzátette, személyes találkozót kér a kormányfőtől, mert vannak olyan szempontok, amelyeket elsőként nem a sajtóval vagy más pártvezetőkkel kíván megvitatni, hanem Orbán Viktorral.

Fordulat

A Jobbik álláspontjában

október 18-án állt be radikális változás.

A párt csak akkor támogatja az újabb alkotmánymódosítást, ha a miniszterelnök a betelepítés minden formáját elutasítja, beleértve a letelepedési kötvényt is – ezt mondta Vona Gábor az után, hogy négyszemközt egyeztetett Orbán Viktorral a miniszterelnök dolgozószobájában. Vona szerint nem tudta meggyőzni Orbánt arról, hogy a letelepedési kötvény rossz.

Vona Gábor, a Jobbik elnökének álláspontjában jelentős változás állt be Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kósa Lajos november 7-én azt a kérdést tette fel, ki akar olyan helyzetbe kerülni, hogy azt lehessen rá mondani, amikor bajban vagyunk, nem lehet rá számítani? „Milyen képviselő, milyen ember” az, akire az ország védelmében nem lehet számítani? – fogalmazott. Hozzátette: a Miniszterelnökséget vezető miniszter már májusban bejelentette, hogy felülvizsgálják a letelepedési kötvények ügyét, mert az ország finanszírozásához már nincs szükség rájuk.