A gyerekvédelem nem talált problémát a budapesti javítóban

szorongás
Vágólapra másolva!
A gyermekvédelmi főigazgatóság nem talált visszaélésre utaló jelet a Budapesti Javítóintézetben. A rendőrség két esetben indított nyomozást, de mindkettőt megszüntette. A gyermekvédelmi főigazgatóságra augusztusban érkezett egy 40 pontból álló névtelen bejelentés.
Vágólapra másolva!

A Magyarnarancs.hu azt írta, hogy szexuális visszaélések történhettek a III. kerületi Szőlő utcai Budapesti Javítóintézetben. A rendőrség két nyomozást indított, bűncselekmény hiányában mindkettőt megszüntette. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője azt mondta, több vizsgálatot is lefolytattak, jelentős hiányosságot nem találtak, de hangsúlyozta, hogy a szexuális visszaélés megtörténtét csak akkor tudják megállapítani, ha a gyerek azt jelzi például a gyámjának vagy a gyermekjogi képviselőnek.

A portál úgy tudja, hogy az eljárást névtelen bejelentés alapján indították, amely szerint

több nevelő érintett lehet fogvatartottakkal szembeni szexuális visszaélésekben,

de a fiatalok is erőszakoskodtak egymással.

A rendőrség megszüntette a nyomozást

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy két esetben, szexuális visszaélés és közfeladati helyzettel visszaélés gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettessel szemben. A szexuális visszaélés gyanújával elrendelt nyomozást hétfőn, a közfeladati helyzettel visszaélés gyanújával elrendelt nyomozást kedden bűncselekmény hiányában megszüntette.

Névtelen bejelentés érkezett

Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta: augusztus végén jutott el hozzájuk egy 40 pontból álló névtelen bejelentés, amelyben a Budapesti Javítóintézetet érintő visszásságokat sorolt fel a bejelentő, köztük működési hiányosságokat, szexuális zaklatást, hivatali hatalommal visszaélést és korrupció gyanúját.

Mivel a bejelentésben nem szerepeltek nevek,

a főigazgatóság három ellenőrzést indított: egy szakmait, egy esetleges korrupció megelőzésére vonatkozót és egy belső ellenőrzést.

Az ellenőrzések jegyzőkönyvei szeptember vége és október közepe között érkeztek be, ezek szerint "komoly és jelentős hiányosságot" nem találtak – közölte. A jegyzőkönyveket az Emberi Erőforrások Minisztériumának és az ombudsmani hivatalnak is elküldték.

Névtelen bejelentés alapján indult eljárás. Képünk illusztráció Forrás: ANP/AFP/Roos Koole

Ha a gyerek nem jelzi, nem lehet megállapítani

A szexuális visszaélés gyanújáról Bátori Zsolt elmondta:

ha a gyerek nem jelzi gyámjának vagy a gyermekjogi képviselőnek, akkor ők nem tudják megállapítani, történt-e ilyen.

Ezt tehát a rendőrség vizsgálja majd ki, eljárásukhoz a főigazgatóság rendelkezésre áll. A többi "vádpontot" nem találták megalapozottnak – tette hozzá.

Hozzáfűzte: mivel a bejelentést ismeretlen tettes ellen fogalmazták meg, senkit sem függesztettek fel a vizsgálatok idejére.

Szorosan ellenőrzik a javítókat

Bátori Zsolt kitért arra, hogy a javítóintézetek a "legszorosabban" ellenőrzött intézmények: az ügyészség kéthetente ellenőrzi őket, az ombudsmani hivatal is rendszeresen száll ki ellenőrizni, de

jogvédő civil szervezetek és a gyermekjogi képviselő is jelen van a rendszerben.

A Budapesti Javítóintézet ráadásul élen jár abban, hogy külsős önkénteseket – egyetemistákat – von be – mondta.

Hivatalból a gyám, illetve a gyermekjogi képviselő, másrészt az ügyészség folyamatosan kapcsolatot tart a gyermekekkel, hozzájuk a fiatal közvetlenül fordulhat, ha bántalmazzák – ismertette.

A javítóintézetek emellett technikailag is nagyon ellenőrzöttek: az egyes folyosókra külön beléptetés van, az egész épületet bekamerázták, és sok biztonsági embert is alkalmaznak.