Ennyi rendőrt régen látott a vádlottak padján

Bene Gergényi
A Dr. B.L. és társai ellen elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntette miatt indult büntetőügyben 2016. november 7. napjára a Fővárosi Ítélőtábla Katonai tanácsa nyilvános ülést tűzött
Vágólapra másolva!
Rendőrök és korábbi vezetőik töltötték meg hétfőn a vádlottak padját: folytatódott a 2006-os tévészékházostrom után mulasztással vádolt 14 rendőri vezető pere. Közülük csak Gergényi Péter, volt budapesti rendőr-főkapitány vállalta, hogy arcát adja a tárgyaláshoz – ahol a vádhatóság felfüggesztett börtönbüntetést kért rá.
Vágólapra másolva!

Egyenruhás rendőrök – egykori rebiszes (Rendészeti Biztonsági Szolgálat), ma készenlétis rendőrtisztek – beszélgettek hétfőn délelőtt a Fővárosi Ítélőtábla folyosóján. Inkább tűntek egy körözött bűnöző kíséretének, mint vádlottaknak, akiket az ügyészség másodfokon mulasztás vagy parancsmegtagadás miatt ítélne el a 2006-os őszi zavargásokkal kapcsolatban.

Arcvesztés

Kívülállók benyomását keltették akkor is, amikor a vádlottak padján ültek a katonai tanács testülete előtt. A kérdésekre szűkszavúan válaszolgató nyugalmazott és aktív tisztek ugyanakkor

nem járultak hozzá, hogy fénykép készüljön róluk

– ahogy Bene László, korábbi országos rendőr-főkapitány sem. Csak Gergényi Péter, a BRFK egykori főkapitánya nem tartott a fotósoktól.

Rendőrök, nyugalmazott tábornokok a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa előtt Fotó: Mudra László - Origo

Enyhe első fok

A 14 vádlottra tavaly októberben első fokon enyhe ítéletet szabott ki a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa – Gergényi Péter volt BRFK-vezért megrovásban részesítették, elöljárói kötelezettség elmulasztása miatt. Megrovást kapott a tévészékház védelméért felelős, de azt a zavargások során embereivel önhatalmúan elhagyó negyedrendű vádlott, Mittó Károly helyszínparancsnok is – társaikat pedig elévülésre hivatkozva felmentették.

Tudták, mégis hagyták?

A büntetőper másodfokon most folytatódik – a vádat Csiha Gábor ügyész képviseli, aki felfüggesztett, de priusszal nem járó börtönbüntetést róna ki az érintettek többségére, köztük Gergényi Péter volt budapesti rendőr-főkapitányra, az ügy másodrendű vádlottjára.

Gergényi Péter másodrendű, Bene László elsőrendű vádlott Fotó: Mudra László - Origo

Csiha Gábor elmondta,

a vádlottak szervezetlen fellépése hozzájárult ahhoz, hogy a tévészékház ostrománál csak pánikba esett, hiányos felszerelésű rendőrök védték ideig-óráig az épületet.

Az ötletszerű döntésekről tanúskodik az ügyet ismertető hatósági jelentés is. Az ügyész szerint a vádlottak amiatt is bűnösek, hogy saját hatáskörben később nem büntették meg az október 23-án már brutálisan fellépő, civileket verő rebiszeseket.

Nem lett következménye annak sem, hogy a rendőrök azonosítószám nélkül akcióztak.

Az ügyész lényegében azt rótta Gergényi Péter terhére: tudnia kellett volna, hogy a tévészékházhoz kirendelt M. Károly helyszínparancsnok nem hajtja végre az épület megvédésére vonatkozó parancsot – Gergényi mégsem tett érdemi intézkedéseket a parancs végrehajtásáért.

A tévészékház ostroma, az őszödi beszéd elhangzása után Forrás: MTI/Kollányi Péter

Gergényi felelősségét egyébként korábban Bene László, a mostani per elsőrendű vádlottja is elismerte. A volt rendőr-főkapitány ettől függetlenül 2006 novemberében Budapestért díjat kapott Demszky Gábor akkori főpolgármestertől – igaz, a kitüntetést öt évvel később visszavonták.

Elévült, vagy sem?

Csiha Gábor emellett Bene László elsőrendű vádlott és D.József negyedrendű vádlott esetében új eljárást indítványozott, mivel esetükben szerinte fennáll a bűnpártolás gyanúja.

Tűzfészekké vált a Szabadság tér, a székházat védő rendőrök önhatalmúlag hagyták el az épületet Forrás: MTI/Kovács Tamás

A vád egyik sarokköve a tavalyi bírósági ítéletben rejlő ellentmondás: a nem jogerős bírósági döntés több rendőr felmentésénél is az ügy elévülésére hivatkozott, de a több száz oldalas ítélet azt is megállapítja, hogy Bene László és társai gondatlanul elkövették a rájuk rótt bűncselekményt – a gondatlanságot viszont csak bűntényként és nem vétségként lehet elkövetni, aminek hosszabb az elévülési ideje.

Mondta volna korábban

Logikai buktatóra épített a védelem is: Bene László ügyvédje úgy érvelt, hogy a hivatali bűnpártolásnak még csak az elve sem merült fel az elsőfokú tárgyalás és ítélet során.

Felfüggesztett börtönt kérnek Budapest korábbi rendőrfőkapitányára Fotó: Mudra László - Origo

Ha az ügyészség szerint ez a bűncselekmény a két vádlott terhére róható, akkor ennek valamennyi vádlott esetében fel kellene merülnie, erre azonban az ügyész nem tett indítványt, bűnpártolást pedig nem lehet az elsőfokú ítéletben megállapított szabálytalanságokhoz kötni – jegyezte meg a védő.

Bene László és és D. József ügyvédje végül védenceik felmentését kérték, a többi vádlott védője pedig az elsőfokú ítélet végleges elfogadását javasolta – az ötödrendű vádlott jogi képviselője ugyanakkor keményen

nekiment a szerinte felülről diktált vádiratnak

és a felső utasításokat teljesítő ügyészségnek. A büntetőper a jövő héten folytatódhat a Fővárosi Ítélőtáblán.

Ők miért nem?

A bírósági épület előtt egyébként egyszemélyes demonstrációt tartott egy, magát a Székely Köztársaság aktivistájának tartó kopasz férfi: „Ha Budaházy terrorista, Gyurcsány–Gergényi–Bene miért nem” – állt a transzparensén.

Ki a terrorista? – kérdi a bíróság előtt demonstráló férfi Forrás: Origo

A tiltakozót pár méterről kamerás kocsi és rendőrök kisebb csoportja figyelte, majd egyre több lett az egyenruha, ahogy a Markó utcában megjelentek az ítélőtábláról érkező vádlottak is.