Az alaptörvény módosításáról szavaz kedden a parlament

Kósa Lajos; Orbán Viktor
Budapest, 2016. október 4. Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Kósa Lajossal, a Fidesz frakcióvezetőjével az október 2-ai kvótareferendummal kapcsolatban közösen tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2016. október 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az alaptörvény módosításáról szavaz kedden a parlament: a változtatás – az október 2-i kvótareferendum nyomán – tiltaná "idegen népesség Magyarországra telepítését". Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a kötelező betelepítési kvóta veszélye nem múlt el. A jövő heti lesz az őszi ülésszak eddigi leghosszabb ülése: hat napon át tart. 
Vágólapra másolva!

Az őszi ülésszak eddigi leghosszabb ülésével folytatja munkáját az Országgyűlés. A képviselők hétfőtől hat napon át üléseznek, kedden az alaptörvény Orbán Viktor miniszterelnök által javasolt hetedik módosításáról szavaznak, amely tiltaná idegen népesség Magyarországra telepítését.

A képviselők a hétfői ülés végén szólhatnak hozzá utoljára például az alaptörvény hetedik módosításához, amiről kedden határoznak,

és ami a kormányfő szerint azt az új egységet fejezi ki, amely a kvótareferendum után jött létre.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a módosítás a nemzet új egységét fejezi ki Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Az alkotmányos identitás kérdése a jövő egyik fontos, de az is meglehet, hogy legfontosabb kérdése, és egyben a Brüsszellel fennálló vitáink summázata is" – mondta korábban a kormányfő.

A változtatás értelmében idegen állampolgár Magyarország területén csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet.

Korábban egyik ellenzéki képviselőcsoport sem támogatta feltétel nélkül a módosítást, így kérdéses, hogy a kétharmados indítványt el tudják-e fogadni. A Jobbik a letelepedési kötvény megszüntetését támasztotta feltételként, míg az MSZP szükségtelennek tartja a változtatást, ezért már a javaslat tárgyalásában sem vett részt, az LMP pedig jelezte, nem nyomnak gombot a szavazáson.

Szijjártó: A veszély nem múlt el

A kötelező betelepítési kvóta veszélye nem múlt el,

az Európai Tanács december 20–21-ei ülésén ismét napirenden lesz, ezért fontos az alkotmánymódosítás

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Kossuth Rádióban elmondta azt is: a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy kötelező betelepítési kvóták nem lehetnek.

– hangoztatta, hozzátéve: a parlamentben kedden kiderül, hogy ki akarja megvédeni Magyarországot, és ki nem. Azok, akik nem szavazzák meg az alkotmánymódosítást, nem akarják megvédeni.

Szijjártó Péter szerint a veszély nem múlt el Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszter beszélt arról is, hogy Magyarország nem zárta le a határait, az országba be lehet jönni a szabályok tiszteletben tartásával. Magyarország – a kötelességét teljesítve – a zöldhatárát zárta le, ami külső schengeni határ.