Titokban kapott különleges orosz vízumot Vona Gábor legfőbb bizalmasa

Szabó Gábor, Jobbik
Budapest, 2013. október 26. Szabó Gábor pártigazgató, országgyűlési képviselő a Jobbik tizedik, tisztújító közgyűlésén a Budapest Kongresszusi Központban 2013. október 26-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadóján, a befolyásos Vlagyiszlav Szurkovon keresztül intézhettek maguknak orosz vízumot jobbikos vezetők - írta az Index.hu. Ez a tanácsadó levelezéseiből derült ki, amit hackerek feltörtek. Az egyik, aki így kapott vízumot Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója, Vona Gábor pártelnök egyik legfőbb bizalmasa. A másik Szaniszló Adrienn, a frakció külügyi munkatársa, az egykori Echo TV-s műsorvezető, Szaniszló Ferenc lánya.
Vágólapra másolva!

Szurkov egy „Ivan Ivanov" álnevű fiókból intézte levelezését, ezt törték fel a hackerek. Szurkov a Szovjetunió összeomlása utáni Oroszország talán legmeghatározóbb politikai szereplője, aki nemcsak hatalomra segítette Putyint, de az orosz elnök a leválthatatlannak tűnő pozícióját is neki köszönheti – írta az Index. A cikk szerint az ő feladata többek között

az Oroszországgal szimpatizáló külföldi pártok és szervezetek ügyeinek figyelemmel követése.

Így kerülhetett kapcsolatba a Jobbikkal és annak pártigazgatójával, Szabó Gáborral. A levélben azt kérik, hogy segítsen többszöri belépésre jogosító egy éves vízumok kiadásában a kapcsolatok erősítése és fejlesztése céljából Szabó Gábornak és Szaniszló Adriennek. A levélben Szabó és Szaniszló személyes adatait is elküldik.

Szabó Gábor a Jobbik pártigazgatója Forrás: MTI/Kovács Attila

Szabó Gábor a Jobbik alapítója, a párt második legfontosabb embere, Vona Gábor elnök talán legfontosabb bizalmasa. Szaniszló Adrienn pedig a Jobbik frakciójának külügyi munkatársa, Szaniszló Ferenc volt Echo TV-s műsorvezető lánya, aki Moszkvában született.

A levelet nem egyből Szurkovnak küldték a jobbikosok, először a cikk szerint a moszkvai Stratégiai Kommunikációs Központot (ASC) kereshették meg. Ennek a vezetője az az Oleg Bondarenko, aki a vízumkérelmet Szurkovnak továbbította.

Az ASC külföldi szakértői között Magyarországról a kémkedéssel gyanúsított jobbikos Kovács Béla,

valamint Stier Gábor, a Magyar Nemzet külpolitikai újságírója is szerepel.
Szabó Gábor elismerte az Indexnek, hogy kapott orosz vízumot, de állítása szerint nem használta, nem utazott el Oroszországba. A pártigazgató szerint a vízumbeszerzést nem is ő, hanem Szaniszló intézte. Oroszországi kampányokat akartak tanulmányozni, de aztán Szabó meggondolta magát. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy a vízumkérelemmel a jobbikosok pontosan kihez fordultak.