Függetlenné válhat a KSH

Központi Statisztikai Hivatal, KSH, Keleti Károly utca
Vágólapra másolva!
Autonóm intézményre módosítaná egy törvényjavaslat a statisztikai hivatal jogállását. A statisztikai hivatal eddig a kormány alá tartozott, de ezen az EU-s jogharmonizációs kötelezettség miatt változtatni kell.
Vágólapra másolva!

Jogállását módosítva autonóm intézményként határozza meg a Központi Statisztikai Hivatalt (KSH) a készülő statisztikai törvény tervezete. A javaslat az uniós jogharmonizációs kötelezettségre hivatkozva emeli ki a statisztikai hivatalt a kormányzati fennhatóság alól - írta a Népszava a tervezetet idézve.

Az autonóm szerv jogállása biztosítja a KSH számára azt a szakmai és intézményi függetlenséget, melyet az európai uniós jogszabály előír,

illetve lehetővé teszi, hogy a KSH hatékonyan tudja ellátni koordinációs tevékenységét a Hivatalos Statisztikai Szolgálaton belül - szól a törvényi indoklás.

A Központi Statisztikai Hivatal épülete Budapesten Fotó: Origo

Mint a cikkben kiemelik, a törvény rögzíti azt is, hogy a KSH elnöke feladatainak ellátása során nem utasítható. A szervezet szakmai függetlenségének másik biztosítéka a költségvetési önállóság, amelyhez kapcsolódóan a KSH elnökének bővül a hatásköre.