Fellebbez Paks II környezeti engedélye ellen az Energiaklub és a Greenpeace

épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA Paks, 2010. augusztus 30.
A Paksi Atomerőmű főbejárata.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Paks, 2010. augusztus 30. A Paksi Atomerőmű főbejárata. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A tervezett Paks II projekt környezeti engedélyét szeptember 29-én adta ki a Baranya Megyei Kormányhivatal, az Energiaklub a Greenpeace Magyarországgal közösen megfellebbezi a döntést - közölte az Energiaklub pénteken az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta folyik, az ügyben eljáró hivatalos hatóság a Baranya Megyei Kormányhivatal, amely határozatában

kiadta a környezetvédelmi engedélyt.

A Paksi Atomerőmű főbejárata Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az Energiaklub és a Greenpeace már korábban ügyfélként bejelentkezett az eljárásba, és eljuttatták a hatásvizsgálattal kapcsolatos észrevételeiket a hatóságnak. Ezeket a hatóságnak a vonatkozó jogszabály értelmében kötelező figyelembe vennie - írták.

Kulcskérdések nem tisztázottak

Kifogásaik szerint a környezeti hatástanulmány több kulcskérdést nem tisztáz, szerintük többször megalapozatlan, illetve elavult és hibás nézetekre hivatkozva teszi állításait. Így például

nem foglalkozik behatóan a keletkező radioaktív hulladékok kezelésével és a Duna hőterhelésével,

így éppen a legfontosabb környezeti hatások maradnak tisztázatlanok.

A közlemény idézi Koritár Zsuzsannát, az Energiaklub szakértőjét, aki szerint a környezeti hatástanulmány nem járja körül megfelelően a várható komoly, a magyar társadalom egészét érintő környezeti hatásokat, ezért fellebbezik meg a hatóság döntését.