Tonnaszám terítették a hamis növényvédő szert

Tavaszi permetezés
A meggy tavaszi permetezésekor még nem látszottak a problémák.
Vágólapra másolva!
Több milliós bírságra számíthatnak a forgalmazók. Az országos akcióban 12 ezer hektárnyi termőterület növényvédő szeres kezelésére elegendő illegális terméket vontak ki a forgalomból.
Vágólapra másolva!

Az ellenőrzéssorozatban több mint 2600 kilogramm hamis növényvédő szert foglaltak le és további 3000 kilogramm visszahívását rendelték el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei.

12 ezer hektárnyi termőterület növényvédő szeres kezelésére elegendő hamis növényvédő szert vontak ki a forgalomból. Forrás: MTI/Manek Attila

Közérdekű bejelentés alapján, májusban kezdett vizsgálódni a Nébih, majd egy Pest megyei nagykereskedő raktárában több mint 1400 liter gyomirtó szert foglaltak le. A termék származási országa, csomagolása nem felelt meg sem a jogszabályoknak, sem pedig a forgalomba hozatali és felhasználási engedélynek.

Az ellenőrzés során feltárt információk alapján országos ellenőrzéssorozatot indított a hivatal: 9 megyében és Budapesten összesen 24 helyszínen tartottak vizsgálatot.

Az akció során további 2700 kilogramm növényvédő szert vontak ki a forgalomból. A tételek értéke csaknem 28 millió forint.

A Nébih felvette a kapcsolatot a készítmények hazai engedélytulajdonosaival, akik igazolták, hogy a termékeket nem ők gyártották és nem is járultak hozzá azok előállításához. Így a lefoglalt növényvédő szerek hamisított terméknek minősülnek. A zárolt mennyiségen túl a Nébih elrendelte további mintegy 2900 kilogramm növényvédő szer visszahívását.