Orbán Viktor is ott lesz Peresz temetésén

PERESZ, Simon
Jeruzsálem, 2016. szeptember 29. A parlament, a knesszet díszőrségének tagjai Simon Peresz Nobel-békedíjas volt izraeli miniszterelnök és államfő ravatala mellett, a parlament jeruzsálemi épületénél 2016. szeptember 29-én. A politikus az előző nap, 93 éves korában hunyt el. (MTI/EPA/Abir Szultan)
Vágólapra másolva!
Jeruzsálemben, a Herzl-hegyen helyezik örök nyugalomra a Nobel-békedíjas politikust.
Vágólapra másolva!

Simon Peresz volt izraeli államfő és miniszterelnök 93 éves korában, kedden halt meg a Tel-Aviv melletti Siba kórházban, ahová két hete került, miután agyvérzést kapott. Sokat betegeskedett az utóbbi években, szívproblémái voltak, operálták is, szeptember 13-én pedig sztrókot kapott. A kórházban mélyaltatásban, lélegeztető gépen volt.

Simon Peresz egykori izraeli államelnök és miniszterelnök portréja a politikus halála miatt összehívott rendkívüli kormányülésén Jeruzsálemben Forrás: MTI/EPA/REUTERS POOL/Ronen Zvulun

Peresz halálával az Izrael Államot alapító politikusok nemzedékének utolsó tagja távozott az élők sorából. Ő volt a palesztin autonómiára alapozó 1993-as oslói békemegállapodások egyik fő létrehozója. A megállapodásokhoz vezető izraeli-palesztin béketárgyalásokért, amelyeken külügyminiszterként vett részt,

1994-ben Jichák Rabin izraeli miniszterelnökkel és Jasszer Arafat palesztin elnökkel együtt megkapta a Nobel-békedíjat.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte, hogy Orbán Viktor kormányfő is részt vesz pénteken a jeruzsálemi szertartáson, amelyen a világ számos vezető politikusa ott lesz.

A parlament, a knesszet díszőrségének tagjai Simon Peresz Nobel-békedíjas volt izraeli miniszterelnök és államfő ravatala mellett, a parlament jeruzsálemi épületénél Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Búcsút vesznek tőle a világ vezetői

A temetésen részt vesz többek között Bill Clinton volt és Barack Obama jelenlegi amerikai elnök, akik közül utóbbi búcsúbeszédet is mond. A Jediót Ahronót jelentése szerint jelezte érkezését John Kerry amerikai külügyminiszter, Justin Trudeau kanadai kormányfő, Tony Blair volt brit miniszterelnök, Károly herceg, a brit trónörökös, Francois Hollande francia elnök, Joachim Gauck német államfő, VI. Fülöp spanyol király, az ukrán, a lengyel, a belga, az osztrák, a szlovén, a horvát, a lett és a mexikói elnök.

Azt egyelőre nem tudni, hogy arab államok küldenek-e magas rangú vezetőt a temetésre. Annyi bizonyos, hogy Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke engedélyt kért az izraeli hatóságoktól, hogy részt vehessen a temetésen, amelyre egész delegáció elkíséri majd.

Abbász szerdán részvétnyilvánító levelet küldött Peresz családjának is - számolt be a Jerusalem Post.

Nem a felesége mellé temetik

Simon Pereszt a Kneszetben ravatalozták fel, itt vehetnek tőle végső búcsút az izraeliek. Koporsója helyi idő szerint reggel fél kilenckor indul a ravataltól utolsó útjára, a Herzl-hegyre, ahol Simon Pereszt két egykori izraeli miniszterelnök, Jichak Rabin és Jichak Samír közé temetik.

A feleségét saját kérésére Mosav Ben Semenben temették el.