Teréz körúti robbantás - magasabb nyomravezetői díj is volt már

Mór, 2005. október 5. 
Rendőrkordon, Mór, bank
Mór, 2005. október 5. Rendőrkordon Móron, a büntett színhelyén, amikor az azóta megszünt bankban folytatódott a móri vérengzés másodfokú tárgyalása. Elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság Kaiser Edét tényleges életfogytiglanra ítélte, Hajdú László pedig fegyveres rablások miatt kapott tizenöt év fegyházat. A 2002. május 9-én elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás miatt egyedül Kaiser Ede bűnösségét mondta ki az elsőfokú bíróság.
Vágólapra másolva!
A szombat esti Teréz körúti robbantás után egy nappal az országos rendőrfőkapitány bejelentette, 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűz ki. Emellett, aki segít elfogni a férfit, aki merényletet elkövette, védelmet is kaphat.
Vágólapra másolva!

A tízmillió forintos nyomravezetői díj, nem tartozik a legmagasabb jutalmak közé. Jelenleg két ilyen nagyságú díj is érvényben van.

Az egyik már közel tíz éve, azóta, hogy 2007. február 17-én rálőttek a Teve utcai rendőrpalotára.

Forrás: MTI/Földi Imre

Abban az ügyben

a Nemzeti Nyomozó Iroda ugyan megtalálta az általuk feltételezett tetteseket, az ügyészség azonban nem találta elegendőnek a bizonyítékokat.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A nyomravezetői díjat pedig, azóta sem kapta meg senki.

Ahogy nem kapott senki nyomravezető díjat abban a közel három éve történt ügyben sem, amikor

egy motoros egy Lehel úti bakban robbantott.

A támadót sem találják azóta sem.
A rendőrség közleménye szerint a nyomravezetői díjat az kaphatja meg, aki az elkövetőről olyan pontos adatok tud, amelyek segítségével az elkövető azonosítható, bűnösségének gyanúja pedig megalapozott.

Az ügyben azóta már jogerős ítélet is született, a négy vádlott közül három sohasem szabadulhat, negyedik társuk 13 évet kapott, amiért hat embert – köztük egy kisgyereket – megöltek és több embert megsebesítettek.

Forrás: MTI/Beregszászi János


A második legmagasabb nyomravezetői díjat a Móri gyilkosság ügyében tűzték ki, amelyben

bankrablás közben nyolc embert öltek meg.

Ez egyébként a máig kifizetett legmagasabb nyomravezetői díj Magyarországon. És egyben, minden bizonnyal legérdekesebb is.

A pénzt ugyanis a rendőrök annak a férfinak fizették ki, aki a Kaiser Ede és Hajdú László ellen folyó per vádlottja és egyúttal koronatanúja is volt, és amelyben a bankrablással kapcsolatban terhelő vallomást tett társaira.

Kaiser már meg is kezdte tényleges életfogytig tartó börtönbüntetését, amikor előkerültek olyan bizonyítékok, amelyek felmentették.

Forrás: MTI/Mti Fotó Illyés Tibor

A bizonyítékokat egy másik férfi adta a rendőröknek, aki a

gyilkosságoktól nem messze egy fémkeresővel Skorpió gépfegyver válltámaszt, hátizsákot, fegyvereket és lőszereket talált.

Ez a férfi azonban – noha több, mint tíz évig pereskedett -, soha nem kapott egyetlen fillért sem.
De vannak az említett sokkal kisebb nyomravezetői díjak, a legkisebb összeg ötvenezer forint.