Hétfőtől ellenőrzik a levélszavazatokat

Vágólapra másolva!
Hétfőtől ellenőrzi a postán beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait a Nemzeti Választási Iroda. Vasárnap reggelig 31 696 levélszavazatot juttattak vissza postán NVI-hez.
Vágólapra másolva!

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az október 2-ai referendumon, amennyiben szeptember 17-éig felvetették magukat a központi névjegyzékbe. Az NVI eljuttatta a levélben szavazókhoz a szavazási levélcsomagot, amely tartalmazta az országos népszavazás szavazólapját, a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozat nyomtatványát (ez az úgynevezett azonosító nyilatkozat), a szavazólap elhelyezésére szolgáló (felirat nélküli) belső borítékot, és a válaszborítékot (az NVI-nek címezve), valamint a szavazás módjáról szóló tájékoztatást és egy biztonsági ragasztócsíkot. A választópolgárnak először a szavazólapot kell kitöltenie, majd a felirat nélküli borítékba kell helyeznie, és a borítékot le kell zárnia. A le nem zárt borítékban lévő szavazat érvénytelen.

Azonosító nyilatkozat is kell

Ezt követően a választópolgárnak ki kell töltenie egy azonosító nyilatkozatot. Az adatoknak meg kell egyezniük a regisztrációs kérelemben, illetve a lakcímet igazoló hatósági igazolványon, az útlevélben vagy a honosítási okiraton vagy az állampolgársági bizonyítványon szereplő adatokkal. Hiába tölti ki valaki helyesen az azonosító nyilatkozatot, ha azt nem írja alá, a szavazata érvénytelen lesz. A szavazólapot tartalmazó zárt borítékot és az azonosító nyilatkozatot válaszborítékba kell zárni. Egy válaszborítékba csak egy nyilatkozatot és egy szavazatot lehet tenni, ha egy válaszborítékba több nyilatkozat vagy szavazólap kerül, valamennyi voks érvénytelen lesz.

Október 1. a határidő

Ezt követően a válaszborítékot le kell ragasztani a borítékban található öntapadós matricával. Ez azért fontos, hogy a borítékból sérülésmentesen ne lehessen se kivenni, se oda beletenni más szavazatot. A lezárt szavazási iratot vissza lehet juttatni postán október 1-jén 24 óráig az NVI-hez, de le lehet adni azokat szeptember 19-étől a kijelölt 12 külképviseleten, valamint a szavazás napján a szavazás időszakában a külképviseleteken és az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein. Az NVI-hez az első levélszavazatok szeptember 14-én érkeztek meg, az NVI pedig ezeket biztonságos helyen gyűjtötte.

Kezdődik az ellenőrzés

Az NVI-ben szeptember 26-án, hétfőn kezdik meg a már megérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését. Az NVI az ellenőrzés során vizsgálja, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, valamint, hogy korábban visszajuttatta-e már szavazási iratát.