Halálfélelem, hatalmas lökéshullám - ezt mondják szemtanúk a robbantásról

Körút Oktogon
Robbanás a Király utcában
Vágólapra másolva!
Többeknek halálfélelmük volt, egy férfi pedig hurrikánerejű detonációról beszélt az Origónak a tegnap esti robbantás után. A rendőrök egyelőre nem nyilatkoznak, de úgy tudjuk, a robbantásban megsérült rendőrnő állapota kritikus. Egy házi készítésű bomba robbanhatott. Hogy ki és miért robbantott, egyelőre nem lehet tudni.
Vágólapra másolva!

Átlagos vasárnapi volt a forgalom fél nappal a robbantás után a belvárosban, a Teréz körúton. Leszámítva a Dob utca és az Oktogon közötti szakaszt. Annak ugyanis teljes egészét lezárták, nem csak az autósok, a gyalogosok elől is.

Fotó: Mudra László - Origo

„Este tíz óra előtt még lementem cigiért” – mondja az egyik férfi az Origónak, aki a robbantás helyétől, vagyis a Teréz körút–Király utca sarkától néhány házra lakik. Akkor itt még nem volt semmi – teszi hozzá.

– reagál a férfi szavaira a szomszédja, egy idős nő.

Az előbb említett területre napközben is csak azok mehetnek, be, akik ezen a részen laknak. Nekik meg kell mutatniuk a lakcímkártyájukat a rendőröknek, ezután juthatnak be a kordonnal lezárt részre.

Fotó: Mudra László - Origo

Ezen a területen az üzletek ma nem nyithattak ki. „20 percig álltam sorban a közértben” – mondja egy fiatal lány. „Itt ezen a kis részen három nagyobb bolt is van, csak kettő a lezárt részen, így mindenki ebbe az egybe szabadul be" – teszi hozzá.

„Tegnap este egy zenei rendezvényen voltam a közelben. Több száz emberrel együtt. Nekem szerencsém volt, mert nem vártam meg a végét, így még a robbanás előtt hazaértem” – mondja egy idős asszony. Csakhogy a program 22.30-ig tartott, vagyis a robbanás még a koncert vége előtt történt.

– meséli.

„Egész egyszerűen halálfélelmem volt” – mondja egy fiatal diáklány, aki a Király utcában lakik albérletben. Azonnal tudtam, hogy nem petárda vagy tűzijáték durrant, nagyon hangos volt.
Egy másik férfit telefonon sikerült elérnünk. Ő másodpercekkel a robbanás előtt hajtott el a robbanás helyszíne előtt. Azt mondja 500 méterre lehetett, amikor a bomba robbant. Érezte is a detonációt, azt mondja:

A füle még most, órákkal a robbanás után is zúg, alig aludt.

Fotó: Mudra László - Origo

Azt is mondja, a szirénázó rendőrautók egészen hihetetlenül gyorsan, maximum másfél perc alatt kiértek.

Bár ezt a rendőrség nem erősítette meg,

úgy tudjuk, azért érhettek ki ilyen gyorsan a robbanás után, mert már amúgy is úton voltak. Minden bizonnyal erősítésnek érkeztek ahhoz a két rendőrhöz, akik megsérültek.

Őket ugyanis már korábban riaszthatták, úgy tudjuk egy, a körúton hagyott táskához. Minden bizonnyal abban lehetett a bomba.

A két rendőrt – egy nőt és egy férfit – a mentősök súlyos sérülésekkel vitték kórházba. A mentősök egyelőre mindössze ennyit erősítettek meg, információink szerint azonban

a sérült rendőrnő kora délelőtt még életveszélyes állapotban volt. Úgy tudjuk, az egész teste tele volt a bombából szétszóródott szögekkel.

Eszerint mégis egy olyan bomba robbant, ami szögekkel volt telerakva. Azért raknak szögeket a bombába, hogy azok szétszóródva még nagyobb károkat, még súlyosabb sérüléseket okozzon.

A rendőrök egyelőre nem nyilatkoznak, de úgy tudjuk, a térfigyelő kamera felvételeit órák óta elemzik, ez alapján próbálják a támadót vagy támadókat elfogni.