Nagy változások várhatóak a jövőben, jobb, ha Ön is felkészül

Fenntarthatósági sajtódíj és fesztivál
Vágólapra másolva!
Az okoskorszak esélyeiről, jövőnkre gyakorolt hatásairól szólt a 9. Fenntarthatósági Nap. A fesztiválkonferencián a különböző területekről érkező szakemberek egyetértettek abban, hogy a jövőben várhatóan az emberek többsége elveszíti a munkáját a digitalizáció és a robotizáció következtében, így ismét felvetésre került például a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése. 
Vágólapra másolva!
A legújabb találmányokat is ki lehetett próbálni az Akvárium területén. Fotó: Mudra László - Origo

Szekcióbeszéltegések a jövőről

Négy szemszögből - környezet, gazdaság, társadalom, egyén - járták körbe az okoskorszak esélyeit az idei Fenntarthatósági Napon, amelynek a Magyar Telekom volt a főszervezője. Annak ellenére, hogy négy szekcióbeszélgetésen külön-külön beszélgettek az emberiség várható jövőjéről, mégis a konklúzió mindenhol ugyanaz volt:

mindenkinek arra kell készülni, hogy nagyon sokszor fog foglalkozást és munkahelyet váltani, és valószínűleg sokkal több szabadideje lesz az átlagembernek, mint most.

Környezet, gazdaság, társadalom és egyén szemszögéből zajlottak a szekcióbeszélgetések. Fotó: Mudra László - Origo

Bizonyos munkahelyek megszűnésének ténye nem is olyan meglepő, hiszen folyamatosan váltják fel az emberi munkaerőt a gépek, elég csak a gyárak modernizálására gondolnunk, azonban a szakemberek szerint a technológia és a robotika olyan mértékben fejlődik,

olyan szoftverek jelenhetnek meg hamarosan, amik az ügyvédeket, orvosokat is le fogják tudni cserélni.

Baló György szerkesztő-riporter moderálta a gazdasági szekcióbeszélgetést, ő így foglalta össze a tegnapot:

valószínűleg egy idő múlva kitüntetés lesz dolgozni és valószínűleg sokkal több szabadideje lesz az átlagembernek. Azon kell okosodnunk hogy elkezdjünk azon gondolkozni, hogy mekkora ökológiai lábnyoma lehet egy embernek vagy egy országnak, nyilvánvalóan sokkal felelősségteljesebben kell gazdálkodnunk és sokkal jobban kell vigyázni arra hogy egy véges világot ne fosztogassunk végtelenül.

Gazdasági szekcióbeszélteés Baló Györggyel, mellette Jaksity György, Küllő Péter és Dobó Mátyás. Fotó: Mudra László - Origo

A környezeti szekcióban a szakemerek arra jutottak, hogy

azok az országok lesznek a korszak nyertesei, akik odafigyelnek a technológiai fejlesztésekre és ebben megpróbálják a maximumot hozni,

mint például Németország. Azok az országok, akik ezzel nem foglakoznak, azok le fognak maradni. A megújuló energiában élen járók fele már eljutott oda, hogy

olyan szintű a megújuló energia termelés, hogy már nem elég a csak a termelésre koncentrálni,

hanem nagyon fontos az elosztás és az okos szabályozás, mer ha ez nincs, akkor gyakorlatilag nem lehet a megújuló energiák részarányát tovább növelni.

A megújuló energia a jövő egyik kulcsa. Fotó: Mudra László - Origo

mert ez nem csak a fiatalokat érinti, hiszen arról beszélgetünk, hogy a várható élettartalom 40-50-60 évvel is kitolódhat a következő évszázadban. Tehát egyéni szinten, közösségi szinten is az a legnagyobb kérdés hogy ki, hogyan viszonyul ehhez a technológiai változás együtteshez, ki mennyire nyitott, ki mennyire látja meg benne a lehetőséget,

mint minden technológia, ez is végső soron lehetőséget hordoz, meg veszélyeket. A lehetőségeket ki kell használni a veszélyeket minimalizálni kell.

- összegezte a társadalmi szekcióbeszélgetést a Tilos Rádióból ismert Simó György, a Day One Capital ügyvezető partnere.

A kiállítók programokkal is készültek a látogatók számára. Fotó: Mudra László - Origo

Az egyéni szekcióbeszélgetésen Adámi Zsanett paralimpikon beszélt arról, hogyan sikerült a riói szereplése és ehhez mennyire járult hozzá a technológia. A paralimpikon elmodnta, ha nem tudta volna telefonján tartani a kapcsolatot rajongóival, talán nem is így sikerül a szereplése Rióban. Emellett azt is elmondta, milyen hátrányaival találkozott egy-egy applikációnak:

Személy szerint engem nagyon sok tapasztalat és impulzus ért úgyhogy sokkal okosabb vagyok mint öt éve. Vannak olyan applikációk, amiket hogyha használunk akkor megkönnyíti a mindennapjainkat, de összességében nagyon sok hátrányunk van ebből, pédául volt hogy elfelejtettem leszállni a metróról mert a kütyüt nyomkodtam, szóval akadálymentesít, meg nem is - tette hozzá.

Sörösdobozokból épített Eiffel torony az Erzsébet téren. Fotó: Mudra László - Origo

Átadták az idei Fenntarthatósági Sajtódíjat

A Fenntarthatósági Médiaklub és a Magyar Telekom közös sajtódíját a 9. Fenntarthatósági Napon adta át Christopher Mattheisen a Telekom vezérigazgatója. A pályázatra 32 újságíró 62 pályaművet adott be. A díjazottak között olyan témakörök vannak, mint a fenntartható terület-hasznosítás, az összetartó közösségek és a digitális oktatás.

Balról jobbra Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, a díjazottak és György Bence, az Origo tartalom igazgatója, a pályázatokat elbíráló és rangsoroló szakmai zsűri tagja Fotó: Mudra László - Origo

A szakmai zsűri a

„Nagylátószög" kategóriában Nagy András rendező és Tóth Bálint gyártásvezető

az Index2/ Indavideo-n megjelent Miért nem / A gyalogakác című videóját, az

„Alulnézet" kategóriában Belicza Bea

a 24.hu-n publikált Összefogásból ötös – abból főznek, ami van című pályaművét,

az „e-világ" kategóriában pedig Pintér Mónika

digitális oktatásról szóló Origo.hu-n megjelent cikksorozatát ítélte idén a legjobbnak.

Az „e-világ" kategóriában a digitális edukációról, felzárkóztatásról, digitális írástudásról és netikettről vagy akár a virtuális világ felhasználóit – elsősorban a gyerekeket – érintő tartalmakkal lehetett pályázni. A szakmai zsűri ebben a kategóriában idén Pintér Mónikának az Origo.hu tech rovatvezetőjének cikk sorozatát értékelte idén a legszínvonalasabbnak. Mivel Magyarország a digitális oktatás kapujában áll, az újságíró ellátogatott Európa legnagyobb digitális oktatási konferenciájára a BETT-re, hogy olyan témákat találjon és dolgozzon fel, amelyeket esetleg itthon is hasznosítani lehet. Így született cikke többek között a britek kapcsán, akik immár több mint egy éve beemelték a programozást az alaptantervbe. De írt a népszerű Minecraft számítógépes játék oktatói kiadásáról is.

Mindenki találhatott magának elfoglaltságot. Fotó: Mudra László - Origo

A rendezvényen a szekcióbeszélgetések mellett közel 50 kiállító várta az ügy iránt érdeklődőket, többek között a megújuló energia, a termelői élelmiszerek, a vegán étkezés és az ökodivat témakörében.