Szigetvári: Orbán ellehetetleníti a párbeszédet

Szigetvári Viktor
Szigetvári Viktor
Vágólapra másolva!
Az Együtt - a Korszakváltók Pártja elnöke szerint Orbán Viktor kormányfő másfél éve nem tesz mást, mint ellehetetleníti a megoldást kereső uniós párbeszédet, önkényesen intézkedik és közreműködik az EU szétverésében. Szigetvári Viktor a párt szombaton tartott éves küldöttgyűlésén Budapesten amellett is érvelt, hogy az Együtt önállóan induljon a 2018-as választáson.
Vágólapra másolva!

A politikus azt mondta, hogy Orbán Viktor "megmérgezte Magyarországot", szerinte az elmúlt egy évben a magyar miniszterelnököt egyáltalán nem érdekelte a magyarok fenntartható biztonságának növelése vagy a menekültválság miatt elengedhetetlenné vált társadalmi párbeszéd higgadt lefolytatása. A kormányfőt nem érdekelte az erőszak, a vallási és politikai diszkrimináció elől menekülőkkel szembeni erkölcsi kötelesség, és az sem, hogy nemzetközi szövetségeseink józan, kivitelezhető javaslatokat tettek Magyarország számára - közölte.

A kampány hatása megmarad

Az ellenzéki politikus úgy véli, kormányfő kudarcot fog vallani a jövő vasárnapi népszavazáson, és ebben mások mellett az Együtt, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) és a Párbeszéd Magyarországért közös kampányának is komoly szerepe lesz, "beintünk Orbán Viktornak".

Szigetvári Viktor Forrás: MTI/Marjai János

Szigetvári Viktor azzal folytatta, szerinte a miniszterelnök másfél éve nem tesz mást, mint ellehetetleníti a megoldást kereső uniós párbeszédet, önkényesen intézkedik és Vlagyimir Putyinnal "összekacsintva" nem csak Magyarországot sodorja Nyugatról Keletre, de közreműködik az EU szétverésében is - érvelt.

Világos szabályok

A pártelnök az általa javasolt megoldásról beszélve azt mondta: előítéletek helyett világos szabályok, plakátok helyett menedék, nacionalizmus helyett együttműködés, indulatok helyett józan megoldások, szélsőség helyett pedig középút kell. Azt is leszögezte, hogy azok a sokszínű és nyitott közösségek, ahol több nő, több kisebbségi származású kerül vezető pozícióba, erősebbek és jobban veszik az akadályokat, mint azok amelyek egyszínűek és bezárkózóak.

Elvált a tüdő a májtól

Az ellenzékben is vannak olyanok, akik nem mernek mostanság egyenesen beszélni a menekültválságról, a gyűlöletről, a kerítésről - közölte. Szavai szerint ha másért nem, akkor azért hálásak lehetnek Orbán Viktornak, hogy az elmúlt időszakban "sok pártot illetően elvált a tüdő a májtól". Aggasztó azon hírek sora is, hogy önkormányzatokban hogyan működnek együtt a fideszes többséggel sokszor szocialista politikusok, akik ezzel saját pártjukat is elárulják - jelentette ki.

Győzelemre készülnek

Szigetvári Viktor szerint lehetséges számukra a 2018-as győzelem, de ehhez politikai fordulatra is szükség van.

A küldöttgyűlés délutánra várható, a 2018-as stratégiáról szóló határozatára utalva azt mondta, a változást akaró polgárok számára "lehetővé kell tegyük, hogy önállóan szavazzanak az Együttre". Eközben törekedni kell arra, hogy a jelölteket egy előválasztáson vagy más módon, de mindenképpen versenyben válasszák ki, ne pedig tárgyalóasztalok mellett vagy füstös szobákban - jelentette ki Szigetvári Viktor.