Betelepítés: hamis levelet küldtek a településeknek

Vágólapra másolva!
Szeptember 16-i keltezéssel magyar nyelvű levelet kapott több magyar település vezetése, látszólag az Európai Bizottság bevándorlási és belügyekért felelős főigazgatóságától, hogy lehetőségük lenne egy menekülteket befogadó programban való részvételre. A levélről kiderült, hogy hamisítvány. Az egyik érintett azt mondta az Origónak, hogy szó sem lehet betelepítésről.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság Migráció és Uniós Belügyek Főigazgatóságának Migráció és Mobilitás Igazgatósága Egerbe, Szegedre, Nyíregyházára és Salgótarjánba 50 menekült család letelepítését javasolta – derült ki abból az Origo birtokába került levélből, amit az érintett településeknek küldött látszólag a szervezet szeptember 16-án. Az intézmény azt is közölte, hogy a településeknek maguknak kell az ingatlanokat a menekültek rendelkezésére bocsátani, ha részt akarnak venni a programban.

Eurómilliók

A pilotprogram célja egyébként, hogy jó gyakorlatot alakítsanak ki a menekültek kulturális és munkaerőpiaci integrációjára. A levél szerint az igazgatóság a településeket saját felmérése alapján választotta ki, összesen kilencvenet Európában. A jelentkezők függvényében a testület 2-9 millió euró keretösszeggel támogatná a menekültek letelepítését a teljes programban. A tervek szerint legfeljebb 20 európai város kerülhet a programba, de a jelentkezőktől függően, minden tagállamból legalább egy.

Hamis a levél

Megkerestük az illetékes uniós hivatalt a kiküldött levél ügyében. Hivatalos válaszukban határozottan cáfolták, hogy ilyet küldtek az érintett önkormányzatoknak, és magát a programot is tagadták.

Nem lesz betelepítés

Eger semmiképpen nem fog részt venni ebben a programban – így reagált a levélre Habis László. Az egri polgármester az Origónak azt mondta, hogy nem tudták eldönteni, hogy provokációról van-e szó, vagy pedig igaz-e az iromány. A bevándorlás nem egy város ügye, ráadásul október 2-ára egy érvényes népszavazás van kiírva pont ebben a témakörben. Ezen a referendumon mindenki állást foglalhat, hogy szüksége van-e az országnak bevándorlókra, vagy pedig nem – mondta Habis.