Nem csak kémkedéssel, csalással is gyanúsítják Kovács Bélát

Kovács Béla a Jobbik európai parlamenti képviselője, sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Polt Péter legfőbb ügyész újabb indítványt tett az Európai Parlament elnökénél Kovács Béla európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére, ezúttal jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége megalapozott gyanúja miatt.
Vágólapra másolva!

"A legfőbb ügyész korábbi indítványára az Európai Parlament 2015. október 14-én már felfüggesztette Kovács Béla képviselői mentelmi jogát

az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette miatt.

Ezen bűncselekmény miatt a főügyészség 2015. december 4. napján gyanúsítottként hallgatta ki Kovács Bélát. A jobbikos képviselő a gyanúsítás ellen panasszal élt és tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, érdemi védekezést is előterjesztve. A gyanúsítás közlése elleni panaszt a Legfőbb Ügyészség elutasította" – olvasható az ügyészség honlapján.

Korábbi ügyre nem alkalmazható

Az eljárás során az ügyészség tanúkat hallgatott ki, több helyszínen házkutatást rendelt el, valamint jogsegélykérelmeket is előterjesztett. A mentelmi jog felfüggesztésének indítványozására most azért került sor, mert annak felfüggesztése mindig konkrét bűncselekmény vonatkozásában hatályos, vagyis a korábbi felfüggesztés a jelen ügyre nem alkalmazható.

Újabb ügyben magyarázkodhat Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Nem jártak Brüsszelben

A költségvetési csalás ügyében a megalapozott gyanú szerint Kovács Béla 2012 és 2013 években gyakornoki szerződést kötött négy magánszeméllyel. A szerződések szerint ezek a személyek a képviselő mellett, általa meghatározott utasítások alapján, brüsszeli munkahelyszínen négy és hat hónapos szakmai gyakorlatot teljesítettek. Valójában ezen személyek nem jártak Brüsszelben,

ott semmilyen munkát nem végeztek

Kovács Béla számára. Mindezzel Kovács Béla jogtalan anyagi előnyt biztosított az álgyakornokoknak, megtévesztve az Európai Parlament illetékes szolgálatát, amely teljesítette a kifizetéseket.