Dömötör: A Jobbik cserben hagyta szavazóit

Dömötör Csaba
Dömötör Csaba szerint a kényszerbetelepítés továbbra is napirenden van
Vágólapra másolva!
Bár az uniós intézmények próbálják cáfolni a kötelező betelepítést, ezzel szemben a múlt héten is olyan határozatot fogadott el az Európai Parlament, ami ennek a felgyorsítását szeretné – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Parlamentben. Az ellenzék szerint a Fidesz megtéveszti az embereket a népszavazással, és a gazdaság is súlyos válságban van. 
Vágólapra másolva!

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője napirend előtt arról beszélt, hogy a Fidesz kettős beszédet folytat a kötelező betelepítés ügyében. Míg Brüsszelben és az uniós csúcsokon támogatja, addig itthon élesen kampányol ellene.

Napirenden a kényszerbetelepítés

A kormány továbbra is nemet mond a kötelező betelepítésre, összhangban a visegrádi négyek álláspontjával – válaszolta Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint

a Jobbik összekeveri az unión belüli szabad munkavállalást az illegális bevándorlással.

Az október 2-i népszavazás esetében az ellenzék megpróbálja elhitetni, hogy Brüsszel nem tervezi a kényszerbetelepítést, de a bizottság szóvivője ezt a múlt héten határozottan cáfolta.

Dömötör Csaba szerint a kényszerbetelepítés továbbra is napirenden van Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Jean-Claude Juncker is arról beszélt, hogy az elosztási mechanizmust fel kell gyorsítani, valamint az Európai Parlament is hozott egy ilyen állásfoglalást. Az utóbbit egyébként a baloldali képviselők is megszavazták – tette hozzá. Sajnálom, hogy a Jobbik nemzeti pártként nem tesz meg mindent az október 2-i népszavazás sikeréért, ami azt mutatja, hogy cserben hagyta a szavazóit – mondta Dömötör Csaba.

Nekik sem hisz az ellenzék

Bangóné Borbély Ildikó napirend előtt arról beszélt, hogy a kormány nem tesz semmit a gyerekszegénység ellen.

Rétvári Bence szerint viszont a kormány évről évre egyre többet szán családtámogatásra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára azt mondta, a hátrányos helyzetű gyermekek számának csökkentése mögött nem statisztikai bűvészkedés áll.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője arról beszélt, hogy szerinte nem áll stabil lábakon a gazdaság, és az embereknek nem lesz jobb jövőre sem. Úgy látja, a szakképzett munkaerő mellett a szakképzetlenek is elhagyják az országot.

Tállai András minderre azt válaszolta, hogy most már ott tartunk, hogy

az ellenzék a nemzetközi szervezeteknek sem hisz,

ha az ország valós állapotáról van szó. Az NGM államtitkára szerint az EU élvonalában vagyunk a legfrissebb növekedési adatok alapján. Jelentősen mérséklődött az ország sérülékenysége.

Veszítő német néppártok

Csenger-Zalán Zsolt napirend előtt a vasárnapi berlini tartományi és helyhatósági választásról azt mondta, pénteken volt egy éve, hogy a magyar rendőrök megvédték Röszkénél a magyar határt. Akkor látszott először, hogy nem menekültekről, hanem agresszív migránsokról van szó. A fideszes képviselő szerint akkor nagyon élesen kritizálták a magyar kormányt, ma már sokan támogatják. Ezzel szemben sokan ma még kitartanak, hogy itt menekültekről van szó, és integrálni kell őket.

Mára világossá vált, hogy az integráció nem működik – mondta a kormánypárti képviselő. Az emberek látják a helyzetet, és ki is mondták a véleményüket a CDU-ról és az SPD-ről, miközben az Alternatíva Németországnak áttörést ért el Mecklenburg-Elő Pomerániában és Berlinben. Teljesen nyilvánvaló, hogy

a hibás migránspolitikát folytató néppártok sokat veszítettek,

míg a szélsőségesek előretörtek – mondta Csenger-Zalán Zsolt. Október 2-án pedig Magyarországon is véleményt mondhatnak az emberek a migránspolitikáról.

Nem kérdezik őket

Dömötör Csaba nem kívánta kommentálni a konkrét választási eredményeket, mivel nem akar német belügyekbe beleszólni. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint külföldön rengeteg példa van arra, hogy a helyi települések megkérdezése nélkül zajlik a kényszerbetelepítés. A magyar települések tisztában vannak a kockázatokkal, és ezért zajlik széles körű konzultáció az országgyűlési képviselők és az önkormányzatok között.