Rogán: A kvóta veszélye valósággá vált

Lázár János
Lázár János
Vágólapra másolva!
A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a bevándorlási kvóta veszélye kézzelfogható valósággá vált, ezért "most a legaktuálisabb" a népszavazás. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt hangsúlyozta, hogy hosszú évtizedekre szóló döntést hozhatnak a választók az október 2-i népszavazáson arról, "kivel éljünk együtt".
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a bevándorlási kvóta veszélye kézzelfogható valósággá vált, ezért "most a legaktuálisabb" a népszavazás.

Rogán Antal hétfő esti székesfehérvári lakossági fórumán, a Fejér Megyei Művelődési Központ színháztermét megtöltő közönség előtt azt mondta: a pozsonyi uniós csúcson nem vonták vissza a kvótát, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn megerősítette, hogy Brüsszel fenntartja a kvótajavaslatait, az Európai Parlament pedig döntést hozott arról, hogy december elsejétől indulhat a bevándorlók kötelező szétosztása Európában. Ez viszont csak azután válhat jogszabállyá, ha az európai kormányfők is jóváhagyják - tette hozzá.

- fogalmazott.

Rogán Antal Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kitért arra is, hogy a magyar parlament önmagában hiába hoz jogszabályokat, azokat Brüsszel, ha akarja, fel tudja függeszteni. Viszont egy népszavazás eredményét Brüsszel még soha nem tudta felfüggeszteni. Ehhez viszont egy erős és határozott eredményre van szükség - jelentette ki.

Rogán Antal hangsúlyozta: nem pártokról szóló, hanem pártok feletti ügy a népszavazás, és "aki ebből pártpolitikai kérdést csinál, az valójában Magyarország jövőjét kockáztatja".

Gyurcsány:
Több lesz a távolmaradó, mint a nemmel szavazó

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a magyarok szabadságát nem az európai együttműködés, hanem Orbán Viktor fenyegeti, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország orosz érdekszférába kerüljön.

Az október 2-ai népszavazáson a távolmaradás mellett kampányoló Gyurcsány Ferenc a pécsi Apáczai Csere János Nevelési Központban tartott lakossági fórumon úgy vélte: a kvótanépszavazás sikerét Orbán Viktor az Európa-ellenes fellépése támogatásaként értékelné.

Gyurcsány Ferenc azt is megismételte, hogy a referendum érvényessége alapot adhat ahhoz, hogy a jövő év elején előrehozott parlamenti választásokat tartsanak a Fidesz kétharmados többségének visszaszerzésére. Szerinte ugyanis 2018-ban akár az egyszerű többsége is veszélybe kerülhet a Fidesznek, ezért a miniszterelnök "előre menekül".

Szerinte jó esély van arra, hogy a távolmaradók száma nagyobb lesz, mint a nemmel szavazóké.

Gyurcsány Ferenc egyúttal hitvány, embertelen magatartásnak nevezte, hogy míg letelepedési kötvénnyel több mint 16 ezer embert engedtek be az országba, addig a "Drezdához hasonlóan szétbombázott Aleppóból" érkező, életüket féltő menekültek előtt becsukják az ajtót. Közölte: Európa "leginkább keresztényietlen" politikusának Orbán Viktort tartja.

Hosszú évtizedekre szóló döntés

Hosszú évtizedekre szóló döntést hozhatnak a választók az október 2-i népszavazáson arról, "kivel éljünk együtt" - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Székkutason, lakossági fórumon.

nyugaton Brüsszellel, délen a bevándorlókkal szemben - mondta Lázár János a Csongrád megyei község iskolájában mintegy száz ember előtt.

Lázár János Forrás: MTI/Vajda János

Leszögezte, a magyar kormány álláspontja egyértelmű, azokban az országokban legyen betelepítés, ahol azt az ott élők akarják.

A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus szerint a kormány egyedül kevés ehhez a csatához, erő is kell hozzá, melyet a választópolgárok szavazatai adhatnak meg.

Ha nem alakul ki nemzeti egység a kérdésben, nem lesz világos és egyértelmű a helyzet, előbb-utóbb jöhet olyan kormány Magyarországon, amely megnyitja a határokat.

Lázár János úgy fogalmazott, "végtelen az utánpótlás", ezért tartósan arra kell berendezkedni, hogy kerítésekkel kell védeni a szerb és a horvát határt, s még az is előfordulhat, hogy a román határt is. A probléma nem fog megoldódni addig, amíg a kibocsátó országokban érdemi változások nem következnek be.

A kormány döntött háromezer új rendőr felvételéről és kiképzéséről, de a miniszter elkerülhetetlennek látja a hadsereg létszámának fejlesztését is.

Az uniós támogatások nincsenek veszélyben

Egy kérdésre válaszolva Lázár János kifejtette, 2020-ig nincs reális esélye annak, hogy Brüsszel a népszavazásra adott válaszként visszavonná vagy lelassítaná az uniós források kifizetését. Ennek egyik oka az, hogy a pályázatok 65 százalékát már kiírták, de közrejátszik benne az is, hogy a beruházásokra fordított összeg - például a gépvásárlásokra költött pénz - 60 százaléka végül visszaáramlik Nyugat-Európába.