Simicskó: Fegyver helyett szavazattal is lehet védeni a hazát

Simicskó István terror sajtáj
Vágólapra másolva!
Az október 2-ai kvótareferendumon az állampolgárok is tehetnek a haza védelméért - mondta a honvédelmi miniszter a Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorában. 
Vágólapra másolva!

Simicskó István, a Vasárnapi Újságnak adott interjúban kiemelte, hogy Magyarország védelme három pilléren nyugszik: a Magyar Honvédségen, a nemzetközi katonai együttműködésen és az állampolgárok áldozatkészségén.

Simicskó István Fotó: Polyák Attila - Origo

Most a magyar állampolgárok is érezhetik, szükség van rájuk, de

nem kell fegyvert fogniuk, kimenniük a határra, csak részt kell venniük az októberi népszavazáson,

és nemmel kell szavazniuk a kötelező betelepítési kvótára, mondta a miniszter, és azt is, hogy ez nemzeti ügy, amely a pártpolitikától független

A honvédelmi miniszter szerint az európai elit továbbra is a bevándorlók szétosztásában gondolkodik, ami "tévút". Ez egyfajta meghívást jelent, és a válsággócokban azt fogják érezni az emberek, hogy lehet jönni. Ennek így nem lesz vége, ugyanis a migráció utánpótlása "végeláthatatlan" - jelentette ki Simicskó.

A Professzorok Batthyány Körének elnöke szerint nem lehet erőszakkal elegyíteni az iszlám és az európai civilizációt. Náray-Szabó Gábor az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában azt is kiemelte, hogy a migránsok döntő része az iszlám vallást követi. Noha egyedi esetekben lehet sikeres egy muszlim ember integrációja Európában, tömegesen ez nem működik, és az erőltetése súlyos konfliktusokat okoz - mondta. A Professzorok Batthyány Körének elnöke úgy vélekedett, hogy a kiindulási országukban kellene megsegíteni az elvándorlókat, véget kellene vetni a háborúknak. Ugyanakkor meglátása szerint több csoport is érdekelt abban, hogy fennmaradjon a migráció.

A honvédelmi miniszter szerint nagy a szakadék az európai elit és az európai nép gondolkodásában, ezért az embereket megkérdezve "erőt kell felmutatni". Az októberi kvótareferendum nem csak magyar szempontból sorsdöntő szerinte.

Ha sikeres lesz és nemmel szavaznak az emberek, elindíthat egy folyamatot, és egyre több tagállamban követhetik majd a magyar példát.

Ezzel rá lehet kényszeríteni az európai bürokratákat, hogy vegyék figyelembe az európai értékrendet, mondta a miniszter.

Éhségsztrájkot folytató migránsok a szerb-magyar határ közelében Horgosnál 2016. július 26-án. Két nappal korábban 130 migráns érkezett gyalog Belgrádból Horgosra, akik közül július 25-én mindössze negyvenen folytattak éhségsztrájkot a tranzitzóna közelében, hogy Magyarország megnyissa a határt előttük. MTI Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Simicskó István felidézte, hogy

a közelmúltban több mint háromszáz ember vesztette életét Európában terrormerényletekben.

Kifejtette, hogy "égető" szükség van a közös európai hadseregre, amelyre - mint megjegyezte - jó alapot teremtettek a Visegrádi 4-ek. Ennek a katonai együttműködésnek legutóbbi pozitív eredménye, hogy a migrációs válság kiéleződése óta Szlovákia, Csehország és Lengyelország is küldött rendőröket, katonákat a magyar határ védelmére.

Bármilyen nyomás nehezedik ránk, a magyar határt meg kell védeni - emelte ki Simicskó István, hozzátéve: ezt a katonák és a rendőrök meg is fogják tenni. A honvédelmi miniszter felidézte továbbá, hogy megkezdték a Magyar Honvédség fejlesztését, és a kormány vállalta, hogy az ahhoz szükség forrásokat biztosítja.