Bakondi: Magyarország segít a valódi menekülteken

Illegális bevándorlás - Bakondi György és Kovács Zoltán sajtótájékoztatója
Bakondi György: Volt, hogy mindenki szírnek vallotta magát
Vágólapra másolva!
Magyarország nyitott minden olyan segítségnyújtásra, amely valóban menekültekről szól – jelentette ki a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója pénteken Budapesten, a Keleti pályaudvar előtt tartott sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Bakondi György azt mondta, olyan emberekről van szó, akik nem jelentenek veszélyt, és megfelelő ellenőrzés után léptethetőek be az országba. Elmondta, tavaly ötszáznál többen, az idén eddig háromszázan kaptak politikai menedékjogot Magyarországon.

Arról is beszélt, hogy egy évvel ezelőtt óriási, agresszív, nagyon komoly közbiztonsági veszélyt okozó tömeg táborozott a Keleti pályaudvarnál, ezért kellett lépnie a kormánynak, hogy garantálja a magyar és az európai emberek biztonságát.

Bakondi György: Volt, hogy mindenki szírnek vallotta magát Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Bakondi György utalt arra, hogy az elmúlt évben mintegy háromszáz európai halt meg terrortámadás miatt, hozzátéve ehhez: az elkövetők „szervezett, terrorcselekményekre készülő, mély konspiráltságban működő hálózatot hoztak létre”.

Mindenki szír

Felidézte, hogy a határzár érvénybe lépése előtt százezerszám léptek Szerbiából magyar területre olyanok, akiknek a személyazonossága, céljai, identitása „tisztázatlan volt”. Azt mondta, „ez volt az az időszak, amikor mindenki szírnek vallotta magát, hiszen a meghívás elsősorban a szíreknek szólt”. A főtanácsadó beszélt arról is: épp egy éve történt az a röszkei támadás, amikor átszakították a kerítést, de „a rendőrök példás, fegyelmezett és jogszerű fellépése” megakadályozta, hogy olyan kapu nyíljon, „ahol újabb százak és ezrek tudnak bejutni Európába”.

Újabb veszély a kvóta

Ma egy újabb veszély fenyegeti Magyarországot, ez pedig a kötelező betelepítési kvóta – mondta a főtanácsadó, hozzátéve, most már nem csupán az unió által elosztott emberek felső határ nélküli országba engedéséről van szó, hanem a családegyesítés megkönnyítéséről, valamint a gazdasági migránsok beengedésének tervéről is. Szerinte ez ellen elsőként Magyarország lakossága foglalhat állást október 2-án, népszavazáson.

Kovács Zoltán kormányszóvivő az eseményen arról beszélt, hogy egy éve hozta meg a magyar kormány döntéseit a tömeges migráció kapcsán, az ország területén kialakult áldatlan állapotok felszámolására.

„Lezártuk a zöldhatárt, felépítettük az ideiglenes biztonsági határzárat, azaz a kerítést” – mondta, és arról is beszélt, hogy elrendelték a rendőrség, majd a honvédség fokozott járőrözését, és döntöttek a kerítés átlépését bűncselekménnyé minősítő jogi eszközökről.

Álcivilek

Úgy fogalmazott, miközben a munkájukat végző karitatív szervezetek, jó szándékú emberek és civilek igyekeztek segíteni itt, a helyszínen, „ne felejtsük el azt sem, hogy álcivil szervezetek kimondottan politikai célzattal tovább próbálták mélyíteni a válságot, illetve tovább próbálták gyalázni a magyar kormányt” azon intézkedések miatt, amelyeket az illegális migráció felszámolásával kapcsolatban tett.

Szerinte ezeknek az intézkedéseknek nem csupán saját magunk és Európa védelme, de „egy ennél sokkal direktebb és fontosabb biztonságpolitikai szempontból is jelentősége volt”, hiszen ma már tudjuk, hogyan használták például a Keleti pályaudvar környékét terroristák arra, hogy későbbi akciók résztvevőit célba juttassák.