Nem indul tényfeltáró vizsgálat az újságíró-beszervezési ügyben

Vágólapra másolva!
A kormánypárti többség leszavazta, így nem indul tényfeltáró vizsgálat a sajtóban megjelent hír alapján, amely szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai zsarolással próbáltak beszervezni egy újságírót - nyilatkozta a testület szocialista elnöke a bizottság csütörtöki zárt ülése után. Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke "oltári nagy mocskos hazugságnak" nevezte, hogy a kormánypártok akadályozták volna az ügy részleteinek megismerését.
Vágólapra másolva!

Molnár Zsolt, a bizottság elnöke az ülés után azt mondta: az AH vezetője lehetővé tette volna, az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői is támogatták volna, a kormánypártok azonban megakadályozták a tényfeltáró vizsgálatot. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke ezt tagadta. Azt mondta, hogy egyelőre egy folyamatban lévő ügyről van, de

ha a titkosszolgálatot érintő vizsgálat lezárul, további tájékoztatást kaphat a bizottság.

A 444.hu múlt szerdán írt arról, hogy tavaly decemberben egy újságírót zsarolással akartak "titkos együttműködésre" rávenni az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai.

A BM vizsgálja az ügyet

Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára az ülés előtt nyilatkozva megerősítette, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, amely során megvizsgálják, hogy törvényes volt-e a tevékenység vagy sem.

Úgy fogalmazott:

Hogy hogyan, arról a bizottság előtt számolnak be. Mivel minősített adatokról van szó, ezért nem mondott többet az államtitkár.

A nemzetbiztonsági bizottságot a BM államtitkára és Kiss Zoltán, az AH főigazgatója zárt ülés keretében tájékoztatta.

A titkolnivaló látszatáról beszél az ellenzék

Molnár Zsolt azt mondta: a demokrácia "akkor lesz beteg", ha a sajtószabadságot korlátozzák. Ezért választ vártak volna arra, hogy a sajtóhírekben megjelentek szerint történt-e zsarolás, kompromittálás, bármi olyan, ami a hatalommal való visszaélésre, jogellenes cselekedetre utalna.

Azt is mondta: a kormánypártok ügyrendi döntéssel megakadályozták a részletek megismerését, tényfeltáró vizsgálat indítását. Szerinte

Molnár Zsolt kérdésre válaszolva azt mondta:

a szolgálatoktól kapott tájékoztatás alapján az ügy a büntetőtörvénykönyv szerinti zsarolást nem meríti ki,

de szerinte ezt a tényfeltáró vizsgálat nélkül nem lehet biztosan tudni.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja azt mondta, hogy amióta a nemzetbiztonsági bizottság tagja, ilyen részletes tájékoztatást még nem kaptak. Szerinte "hatalmas politikai hibát" követett el a Fidesz-KDNP, mert a tényfeltáró bizottság alakításának akadályozásával

Mirkóczki Ádám az ülésen elhangzott tájékoztatás alapján nem érzi, hogy az AH "gigantikus hibát követett volna el", vagy valamilyen politikai megrendelés történt volna. Ugyanakkor hozzátette: Molnár Zsolttal, a testület szocialista elnökével egyetért abban, mindezt csak akkor lehetne teljes bizonyossággal állítani, ha az ügyet részletesen feltárják.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja is kiemelte:

ilyen mélységű tájékoztatást még nem kaptak;

a szolgálatok részletes, operatív információkban gazdag prezentációval készültek.

Az ellenzéki képviselő problémának nevezte, hogy az ügy kikerült a sajtóba, hiszen semelyik titkosszolgálatnak nem jó, ha tevékenysége nyilvánosságra kerül. Ezzel együtt Szél Bernadett úgy vélekedett, a Fidesz-KDNP döntése is - amellyel megakadályozták a tényfeltáró bizottság felállítását - ártott a szolgálatnak. Az LMP-s képviselő szerint ebben a bizottságban különösen nem szabadna kialakulnia a kormánypárti-ellenzéki törésvonalnak.

Szél Bernadett azt mondta: bár az újságíró nem kívánja felfedni személyazonosságát, a nemzetbiztonsági bizottság nem tekinti lezártnak az ügyet.

Bővebb, rendhagyó tájékoztatás

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke azt mondta: a BM és AH "a Soros György által pénzelt 444.hu-n megjelent cikkről" nem a megszokott, hanem bővebb, "rendhagyó" tájékoztatást adott a bizottságnak. Ennek során a cikkben szereplő sugalmazást a

BM és az AH is bizonyítékokkal, teljes egészében cáfolta,

sőt még teljességi nyilatkozatot is adtak, amely szerint a BM és az AH tájékoztatásában nem hallgattak el, illetve másítottak meg információkat.

Németh Szilárd szerint

Az AH törvényesen járt el, szakmailag korrektül, rendeltetésszerűen végezte tevékenységét - mondta a kormánypárti politikus.

A fideszes képviselő azt is elmondta, hogy még anonimizált dokumentumokat is kivetítettek. A bizottságnak sem árulták el, hogy ki az érintett újságíró, de - mint Németh Szilárd megjegyezte - "akinek egy marék sütnivalója van, sejtheti kiről van szó".

A sajtótájékoztatón Németh Szilárd szemenszedett hazugságnak nevezte a cikkben írtakat, megjegyezve: nem tudni hogy ez a cikk szerzőjén múlt, vagy az abban szereplő újságíró által elmondottak eredménye.

Németh Szilárd "oltári nagy mocskos hazugságnak" nevezte, hogy a kormánypártok akadályozták volna az ügy részleteinek megismerését. Folyamatban lévő ügyről van szó - mondta a fideszes politikus, hozzátéve: ha a vizsgálat lezárul, meg lehet ismerni az ügy további részleteit.