A kényszerbetelepítésről vitázik a Fidesz és az MSZP

Vágólapra másolva!
Harangozó Gábor, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, birtokukba került a fideszes Móring József Attila parlamenti képviselő levele, amelyet Marcali központú választókerülete polgármestereinek címzett. Szerinte a levél azt bizonyítja, hogy a Fidesz bevándorlókat akar Somogyba telepíteni. A Fidesz azt mondta: fel kell készülni arra, ha nem sikerül megvédeni a magyar településeket a kényszerbetelepítéstől, hova tudják költöztetni a bevándorlókat. 
Vágólapra másolva!

A dokumentum Harangozó szerint azt bizonyítja: "a Fidesz az emberek háta mögött elkezdte összeírni azokat az ingatlanokat, ahová a polgármestereikkel bevándorlókat akarnak betelepíteni".

A levél szerint a fideszes választókerületi elnök tanácskozásra hívja a polgármestereket, amelynek témája: a kötelező betelepítési kvóta érvényesülése estén migránsok elhelyezése településeink üresen álló ingatlanjaiba - mondta Harangozó Gábor a pénteki somogyvári fórumra szóló meghívó tartalmát.

Az MSZP szerint nem lesz kötelező kvóta

Az MSZP Somogy megyei elnöke szerint a helyzet világos: a Fidesz elkezdte összeírni azokat az ingatlanokat, ahova külföldieket akarnak betelepíteni. Harangozó Gábor azt mondta, mivel szerdán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megerősítette, nincs és nem is lesz kötelező betelepítési kvóta, a Fidesz a letelepedési kötvényt vásárlókat akarja elhelyezni ezekben az ingatlanokban.

Jean-Claude Juncker tegnap évértékelő beszédében azt mondta: "Meggyőződésem, hogy sokkal több szolidaritásra van szükségünk. De azt is tudom, hogy ezt önként kell nyújtani, szívből kell jönnie, erőltetni nem lehet." Ezt egyes elemzők úgy értelmezték, hogy Juncker kihátrál a kötelező kvótarendszerre vonatkozó tervek mögül.

Tisztában kell lenni a veszélyekkel

A brüsszeli kvótacsomag veszélyeivel tisztában kell lennie a települések vezetőinek – reagált Harangozó Gábor nyilatkozatára a Fidesz. Közleményükben azt írták: a szocialisták is pontosan tudják, nem a Fidesz, hanem Brüsszel akar bevándorlókat betelepíteni az országba és a magyar településekre.

"A Fidesz politikusai - köztük Móring József Attila parlamenti képviselő – éppen erről a veszélyről kezdeményeztek konzultációt a vidéki települések polgármestereivel. A brüsszeli kvótacsomag életbe lépése ugyanis azt jelentené, hogy a hazánkba telepített bevándorlók elhelyezésére – számos más európai országhoz hasonlóan - állami, önkormányzati, közösségi ingatlanokat át kellene adni. Ezzel a veszéllyel tisztában kell lennie a települések vezetőinek és a magyar embereknek. A népszavazással az a célunk, hogy megváltoztassuk a brüsszeli döntéseket és megvédjük a magyar családokat, a magyar településeket" - írja közleményében a Fidesz, egyben felszólítják az MSZP-t, hogy három héttel a népszavazás előtt beszéljenek őszintén, és mondják meg, hogy igent vagy nemet mondanak a kényszerbetelepítésre.