Juhász-ügy: Megszólal az Igazmondó Alapítvány kurátora

"Szégyelld magad, Orbán" tüntetés  Juhász Péter szervezésében.
"Szégyelld magad, Orbán" tüntetés Juhász Péter beszél. 2015 szeptember 13.
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Helyreigazítás

A 2016. szeptember 14. napján megjelent »Juhász-ügy: Megszólal az Igazmondó Alapítvány kurátora« című cikkünkben azt a valós tényt, hogy Juhász Péter egy alkalommal Portik Tamás titkárnőjének F. Erikának újságcikkeket nyomtatott ki abban a hamis színben tüntettük fel, hogy Juhász Péter Portik Tamásnak dolgozott.

Egy titokzatos adományozó adta az Igazmondó Alapítványnak azt a kocsit, amiről Juhász Péter a Facebook-videójában beszélt. A 3-4 milliót érő Saabot kifejezetten Juhász használhatja korrupcióellenes munkájához - mondta az Origónak az alapítvány kurátora. A Ripost ugyanakkor azt írta, Juhász a kocsival horvátországi nyaralásra ment, ami aligha tartozik hozzá a korrupcióellenes munkához. Juhász Péter nem akart nyilatkozni.

Az Igazmondó Alapítvány tulajdonában van az a Saab 9-3 típusú autó, amelyet Juhász Péter, az Együtt alelnöke kizárólagosan használ – mondta Simon Mihály, az alapítvány kurátora. Mint mondta,

a mintegy 3-4 millió forintot érő kocsit kimondottan Juhász kapta politikai és korrupcióellenes munkájához

egy magyarországi támogatótól ingyenes átruházás keretében.

Juhász Péter Fotó: Szabó Gábor - Origo

A jóakaró kilétéről – felhatalmazás híján – azonban nem árult el többet. Annyit mondott, hogy az illető az üzemanyag kivételével az autó fenntartási költségeit (biztosítást, cascót) is rendezte erre az évre. A jármű az alapítvány tulajdonában van, de Simon Mihály szerint akár Juhász Péter nevén is lehetne, hiszen neki lett határozatlan időre átadva. Sem jogi, sem erkölcsi akadályt nem lát ebben a megoldásban, hiszen Juhász korrupcióellenes tevékenysége egybevág az alapítvány fő profiljával - mondta. A kurátor hozzátette, a politikus nem kap pénzt az alapítványtól, tulajdonképpen önkéntesként dolgozik nekik, bár stratégiai befolyása van a szervezetre.

Szerettük volna Juhász Pétert is megkérdezni, mire használja az autót, és milyen utakhoz van szüksége rá, de a politikus csak annyit mondott: "Köszönöm, viszonthallásra", majd letette a telefont.

A Saabbal Horvátországban nyaralt Juhász Péter – írta a Ripost a politikus kollégáira hivatkozva. A lap szerint a munkatársakat felháborította, hogy

Juhász az alapítvány tulajdonában lévő kocsival volt Pag szigetén egy több százezres nyaraláson, ami nyilván nem függött össze korrupcióellenes munkájával.

Pár napja arra is fény derült, hogy a nyáron egy hétig Nizzában nyaralt, igaz, utólag kiderült, hogy a költségeket a leggazdagabb magyarok között szereplő Bojár Gábor fedezte.

Az autót birtokló Igazmondó Alapítvány létrehozásában Majtényi László egyetemi tanár, volt ombudsman is részt vett. A TV2 Tények című hírműsorának azonban azt mondta, csak a szervezet 2015-ös megalapításában vett részt, a

kapcsolata utána megszűnt az alapítvánnyal.

Így azt sem tudja, hogy finanszírozhatta-e az alapítványon keresztül a Prisztás-gyilkosság miatt 15 év fegyházra ítélt Portik Tamás Juhász Pétert.

Korábban Menyhárt Attila, Portik egykori rabtársa azt állította, Portik kimondottan hencegett azzal, hogy bábként mozgatja Juhász Pétert, aki neki dolgozik. Az Együtt alelnöke erre azt mondta, hogy csak a bíróságon találkozott Portikkal, de elismerte, hogy a titkárnőjén keresztül sajtófigyelést végzett neki.