Vágólapra másolva!
Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Kedden napos, gomolyfelhős időre van kilátás - írja a Köpönyeg.hu. Elsősorban a déli területeken alakul ki frissítő zápor, zivatar.

Folytatódik a szeptemberi hőség: 30 fok körül várható a csúcsérték.

Szerdán a napsütés mellett ismét gomolyfelhők képződnek, melyekből elszórtan fordul elő zápor, zivatar. A maximum 29 fok körül alakul.

Csütörtökön sok napsütés valószínű, csak kis eséllyel fordulhat elő csapadék. A délkeleti szél megélénkül. Még mindig több fokkal lesz melegebb, mint a sokéves átlag.

Pénteken gyakran növekedhet meg a gomolyfelhőzet, és egy közelgő hidegfront hatására egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. Délutántól megerősödik az ÉNy-i szél. Egyre nagyobb területen szűnik meg a hőség.

Pollenjelentés

A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan továbbra is országszerte a magas-nagyon magas tartományban alakul - írja a met.hu. A csalánfélék virágpora jellemzően közepes mennyiségben van jelen. Közepes szintet érhet el még esetenként az üröm és a libatopfélék pollenkoncentrációja is. A pázsitfüvek, a kenderfélék és az útifű pollenje általában már csak alacsony mennyiségben fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Virágpollenek mikroszkóppal nézve Forrás: Origo

Boldog névnapot

Szeptember 13. az év 257. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 109 nap van hátra.

Ma a Kornélokat ünnepeljük.

A Kornél latin eredetű férfinév, a Cornelius nemzetségnévből. Jelentése: somfa vagy szarv. Női párja: Kornélia.

János Zsigmondot királlyá választják

Az öreg János királynak 1540. július 7-én Jagelló Izabellától a budai várban született fia. Szapolyai csak hetekkel élte túl gyermeke világra jöttét, akit szeptember 13-án, a rákosmezei országgyűlés II. János néven királlyá választott. A fiú felcseperedéséig a Szapolyai-család érdekeit gyámjai érvényesítették. György barát sikertelen 1551. évi országegyesítő kísérlete János Zsigmondot a sziléziai Oppeln és Ratibor hercegségekbe száműzte, ahonnan csak 1556-ban térhetett haza. Anyja halálát (1559) követően pedig egy évtizede maradt, hogy 1571 tavaszán bekövetkezett haláláig immáron saját elképzelései szerint irányíthassa a születőben levő Erdélyi Fejedelemséget. Az itáliai kultúra szerelmese lévén, olaszokkal vette körül magát; nyilván orvosa Blandrata György hatására tért át az antitrinitárius vallásra is.

Távkapcsoló

A TV2-n debütál A szultána című török történelmi sorozat, az RTL Klubon a Castle-ből kapunk új részt. A Viasat3-on elölről elindul a Két pasi - meg egy kicsi, a Story5-ön a Gyilkos sorok harmadik évadját kezdhetjük el, a Mozi+-on Chuck Norrist (Tomboló terror) követi Sylvester Stallone (Rambo). Az OzoneNetwork OzoneUtazása ezúttal Indiába repíti a nézőket.

Chuck Norris Forrás: AFP

Mozipremierek

A Snowden-fájlok
Bridget Jones babát vár
Ütközés
Fantomfiú