30 fok lesz ma

napsütés Duna, margitszigeti hífő, alacsony vízállás, napsütés
Duna, margitszigeti hífő, alacsony vízállás, napsütés
Vágólapra másolva!
Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a sok napsütést továbbra is zavarhatja fátyol- vagy gomolyfelhőzet – írja a Köpönyeg.hu. Frissítő zápor vagy zivatar inkább csak a hegységekben fordul elő. Nem lesz változás a hőmérsékletben, majd a 30 fok körüli hőség.

Kedden változóan felhős-napos időre van kilátás. Északon lesz a több napsütés. Egy-egy zápor, zivatar előfordul, de nagy csapadék továbbra sem lesz. 27 és 31 fok között várható a csúcsérték.

Szerdán a napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, de csak elvétve fordul elő nyárias zápor, zivatar. Folytatódik a szeptemberi kánikula: 26–31 fok közötti értékeket mérhetünk.

Csütörtökön ragyogó napsütésre van kilátás, eső nem valószínű. Folytatódik a meleg idő.

Boldog névnapot

Szeptember 12. az év 256. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 110 nap van hátra.

Ma a Máriákat ünnepeljük.

A Mária bibliai eredetű női név. Eredeti héber formája Mirjam (Mirjám) volt, ez a görög és latin bibliafordításokban módosult. Jelentése megfejtetlen, minden magyarázata vitatott. Lehetséges jelentései: a) mirha, az ókor egyik legdrágább illatszere, b) keserű(ség). A latin Maria névváltozatnak igen sok származéka alakult ki az európai nyelvekben, ezek egy része a magyarban is használatos.

Lemond V. Károly

1556. szeptember 12-én lemond V. Károly német-római császár és spanyol király, miután terve, hogy katolikus egyetemes monarchiát teremt, kudarcba fulladt – írja a Múltkor.hu. Fia, II. Fülöp kapja Spanyolországot és Burgundiát, öccse, I. Ferdinánd lesz az utóda a birodalomban és a Habsburg örökös tartományokban. V. Károly 1516-ban lett Spanyolország királya, és I. Ferenc francia király ellenében 1519-ben választották császárrá. Politikájának legfőbb célja a Habsburg-dinasztia hatalmának és tekintélyének növelése volt. Az egyetemes császárság eszméjétől vezéreltetve Károly a kereszténység világi fejének tekintette magát. Amikor 1555. szeptember 25-én az augsburgi vallásbékében el kellett ismernie a katolikusok és a protestánsok egyenrangúságát, céljai végképp kudarcra lettek ítélve.

Távkapcsoló

A TV2 folytatja a Star Academy napi összefoglalóival, az RTL Klubon a Dr. Csontból jön új rész, a Viasat3-on a Közellenség című thrillert láthatjuk Will Smithszel. Az M3-on a Maláj tigrissel, vagyis Sandokannal nosztalgiázhatunk, az új FEM3-on Micsoda nők!-et mutat be nekünk Várkonyi Andrea, az OzoneNetworkön Tunéziában kalandozhatunk az OzoneUtazással.

Várkonyi Andrea Forrás: tv2

Mozipremierek

  • A Snowden-fájlok
  • Bridget Jones babát vár
  • Ütközés
  • Fantomfiú