Vágólapra másolva!
Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Ma csak kevés fátyolfelhő zavarhatja a szikrázó szeptemberi napsütést. Folytatódik a nyáriasan meleg időjárás: délután 27 és 31 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők. Az északkeleti szél néha megélénkül.

Frontmentes időnk lesz.

Szombaton sok napsütésre számíthatunk kevés gomolyfelhővel. Esetleg este elvétve fordul elő zápor, zivatar. 30 fok körüli hőségre van kilátás.

Vasárnap továbbra is napos, és meleg idő várható. A napközben megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan alakul ki frissítő zápor, zivatar. Nem lesz változás a hőmérsékletben, marad a 29 fok körüli meleg.

Boldog névnapot

Szeptember 9. az év 253. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 113 nap van hátra.

Ma az Ádámokat ünnepeljük.

Az Ádám bibliai férfinév, az első emberpár férfi tagjának neve. A név héber eredetű, az eredeti jelentése: ember (az emberi faj neve vált személynévvé). A szó alapjelentése „vörösnek lenni", az adam szó valamennyi sémi nyelvben egyben „embert", „földből valót" és „vörös színűt" is jelent.

Megkezdődik Eger ostroma

60-70 ezer főnyi sereg szeptember 9-11. között érkezett a Felvidék kapujának tartott egri vár alá, amelyet Dobó István vezetésével mintegy 2500 főnyi őrség védelmezett. A harmincnyolc napos ostrom azonban a jelentős túlerő, árulás, majd az egykori székesegyházban elraktározott lőpor felrobbanása ellenére is sikertelen maradt.

A törökök október 18-án megkezdték a visszavonulást.

Az egri vár védőinek kitartása óriási pszichikai hatást fejtett ki, hiszen bebizonyosodott: némi szerencsével kisszámú őrség is ellenállhat a hódító szultán tengernyi hadának. Az ostrom után Dobó felmentését kérte, majd Kendy Ferenccel együtt erdélyi vajdává nevezték ki.

Mozipremierek

  • Kilenc élet
  • Mondd ki, hogy uborka!
  • Florence: A tökéletlen hang
  • Sully: Csoda a Hudson folyón